Wat is Bitcoin?

Dat gaan we je uitleggen!

Met de komst van crypto currencies als Bitcoin kan iedereen ter wereld met elkaar handelen zonder betrokkenheid van traditionele derde partijen zoals banken, notarissen, accountants en overheden. Handel is een fundamentele pijler van de economie en samenleving. Traditionele vertrouwde partijen spelen daarin een cruciale rol. De technologie achter Bitcoin die dit mogelijk maakt, de Blockchain, zorgt ervoor dat de essentiële functies van de “vertrouwde derde partij”, ook wel “trusted third party” genoemd, volledig geautomatiseerd zijn via het internet. Hiermee zijn deze zo vrij beschikbaar, toegankelijk en programmeerbaar als het internet zelf.

Om Bitcoin volledig te begrijpen is het belangrijk meer te leren over de achterliggende Blockchain technologie. Dit kunnen we je uitleggen, maar soms is het makkelijker (en leuker) om een korte animatie video te bekijken. Mocht je hierna nog meer vragen over Bitcoin hebben, dan kun je het antwoord eenvoudig terugvinden op onze veelgestelde vragen en antwoorden pagina.

Bitcoin (BTC) kenmerken en eigenschappen

Zodra je je Bitcoins naar iemand stuurt, is er geen manier om ze terug te krijgen, tenzij de ontvanger ze terug zou willen sturen. Dit verzekerd de ontvangst van een betaling, wat betekent dat iedereen met wie je zaken doet, je niet kan bedriegen door te beweren dat ze nooit het geld hebben gekregen.

Het Bitcoin-netwerk verwerkt betalingen vrijwel onmiddellijk, het duurt normaal slechts een paar minuten voordat iemand aan de andere kant van de wereld het geld ontvangt, terwijl normale bankoverschrijvingen meerdere dagen in beslag kunnen nemen.

De anonimiteit van Bitcoin is alleen relatief, omdat elke BTC-transactie die ooit wordt gedaan, wordt opgeslagen in de Blockchain. In theorie, als je walletadres publiekelijk werd gebruikt, kan iedereen zien hoeveel geld je hebt door zorgvuldig het blockchain-grootboek te bestuderen. Het traceren van een bepaald Bitcoin-adres naar een persoon is echter nog steeds bijna onmogelijk.

Degenen die anoniem willen blijven met hun transacties kunnen maatregelen nemen om onder de radar te blijven. Er zijn bepaalde typen wallets die prioriteit geven aan beveiliging en anonimiteit, maar de eenvoudigste maatregel is om meerdere adressen te gebruiken en geen enorme hoeveelheden geld in een enkele wallet te bewaren.

Tegenwoordig weten banken vrijwel alles van hun klanten: kredietgeschiedenis, adressen, telefoonnummers, koopgedrag, enzovoort. Dat is allemaal heel anders met Bitcoin, omdat de wallet niet gekoppeld hoeft te zijn aan persoonlijk identificeerbare informatie. En terwijl sommige mensen simpelweg niet willen dat hun financiën worden bestuurd en gevolgd door welke autoriteit dan ook, kunnen anderen beweren dat drugshandel, terrorisme en andere illegale en gevaarlijke activiteiten zullen profiteren van deze anonimiteit.

Een van de hoofddoelen van Satoshi Nakamoto voor het creëren van Bitcoin was onafhankelijkheid van het netwerk creëren van autoriteiten. Het is zo ontworpen dat elke persoon, elk bedrijf en elke machine die betrokken is bij mining en verificatie van transacties, onderdeel wordt van een uitgebreid netwerk. Bovendien, zelfs als een deel van het netwerk uitvalt, blijft de cryptovaluta in beweging.

Veelgestelde vragen en antwoorden over Bitcoin

  • De extreem lage kosten: Op dit moment worden Bitcoin-betalingen zonder kosten of met zeer lage kosten verwerkt. Het is mogelijk om te betalen voor een snellere verwerking van een transactie. Er bestaan ook speciale verkopersverwerkers. Die helpen verkopers met het verwerken van transacties en het converseren van bitcoins naar ‘normaal’ geld. Tenslotte bieden deze verkoperverwerkers ook de service om dit geld dagelijks direct op de bankrekening van de verkoper te storten. Maar omdat al deze diensten op Bitcoin draaien, zijn de kosten vele malen lager dan als creditcards of PayPal zou worden gebruikt.
  • Complete vrijheid van betalingen: Bitcoin heeft geen restricties; het is altijd en overal mogelijk om een bedrag te ontvangen en te verzenden. Er zitten geen landsgrenzen in de weg en ook tijdens feestdagen worden betalingen gewoon direct verwerkt. Kortom, er zijn geen opgelegde limieten met Bitcoin, gebruikers hebben zelf weer de volledige zeggenschap en controle over hun geld.
  • Controle en beveiliging: De transacties met Bitcoin zijn volledig in de handen van de Bitcoin-gebruikers. Het is dus niet mogelijk voor verkopers om ongemerkte of ongewilde kosten af te dwingen. Dit gebeurt wel vaak met andere betaalmethodes. Daarnaast hoeven er geen persoonlijke gegevens aan een Bitcoin betaling worden gekoppeld. Dit helpt enorm met de bescherming tegen identiteitsdiefstal. Bovendien is het mogelijk voor Bitcoin-eigenaren om hun cryptovaluta te beschermen via versleuteling en het maken van back-ups.
  • Verminderd risico voor de verkopende partij: Omdat Bitcoin-transacties onomkeerbaar en veilig zijn en bovendien geen persoonlijke of gevoelige klantinformatie bevatten is het voor verkopers heel veilig om deze munt te ontvangen. Verkopers zijn nu bescheremd tegen derving als gevolg van malafide storneringen of fraude. Hierdoor is PCI-compliance niet vereist. Het biedt ook mogelijkheden voor verkopers om uit te breiden naar markten waar creditcard niet beschikbaar zijn of waar veel fraude plaatsvindt. Onder de streep houden verkopers er meer aan over en zijn de kosten lager.
  • Transparantie en neutraliteit: De volledige informatie betreffende de geldtoevoer van Bitcoin is direct beschikbaar in de blockchain. Het is dus voor iedereen mogelijk om dit realtime te checken en toe te passen. Het is niet mogelijk voor individuen of organisaties om controle uit te oefenen op het Bitcoin-protocol, simpelweg omdat deze van cryptografische beveiliging voorzien is. Dit geeft je de zekerheid dat Bitcoin veilig is en neutraal tot aan de kern.

Het is eenvoudiger dan je denkt om een Bitcoin-betaling uit te voeren. Het is zelfs minder complex dan betalingen met een pinpas of creditcard, en je kunt betalingen ontvangen zonder dat je een specifiek verkopersaccount nodig hebt. Je hebt een portemonnee-applicatie op een telefoon of een computer nodig. Vervolgens voer je het adres van de ontvanger in en het bedrag wat je over wenst te maken. Klik op Verzenden en klaar is je transactie! Bitcoin adressen zijn voor de beveiliging erg lang en complex. Maar om het niet moeilijk te maken is het in de meeste portemonnees mogelijk om door het scannen van een QR-code het adres in te voeren. In sommige gevallen kun je zelfs via NFC- technologie heel eenvoudig het adres van de ene telefoon naar de andere sturen, enkel door ze bij elkaar in de buurt te houden.

Dit kan op verschillende manieren:

  • Ontvangen als betaalmiddel voor het leveren van goederen of diensten
  • Kopen met standaard valuta bij een Bitcoin-wisselkantoor
  • Uitwisselen met iemand die je kent
  • Verdienen via het minen van coins

Het kan zijn dat je iemand kent die Bitcoins aanbiedt in ruil voor een PayPal-betaling of betaling met een creditcard. De meeste wisselkantoren staan deze betaalmethodes echter niet toe. Dit heeft voornamelijk te maken met de cash-back functie fan PayPal; hiermee kan iemand na ontvangst van goederen (zoals Bitcoins) die betaald zijn op PayPal een deel van zijn geld weer terug krijgen. Dit is een stornering.

Zeker! Steeds meer personen en bedrijven maken gebruik van Bitcoin. En niet alleen online diensten, ook offline bedrijven zoals advocatenkantoren, restaurants en verhuurders van huizen en appartementen hebben de voordelen van Bitcoin erkend. Daarnaast wordt de cryptovaluta ook al toegepast door grote online bedrijven zoals Reddit en WordPress. Ondanks de relatieve nieuwheid van Bitcoin gaat de groei erg hard. In december van 2017 steeg de waarde van 1 Bitcoin naar ruim 16.000 USD! Dagelijks worden er miljoenen dollars aan bitcoin verwerkt.

Bitcoin is in feite niet meer dan een programma of mobiele app dat gebruikers in staat stelt om Bitcoins te ontvangen of te versturen. Dit werkt omdat de software gebruikers een persoonlijk Bitcoin-adres aanbiedt. Maar onder de motorkap wordt ondertussen op het Bitcoin-netwerk een openbaar register met de wereld gedeeld. Dit register wordt de blockchain genoemd. In de blockchain is iedere transactie die ooit is verwerkt terug te vinden. Hierdoor kunnen computers van Bitcoin Gebruikers de geldigheid van elke transactie controleren en vervolgens goedkeuren. De echtheid van een transactie wordt gewaarborgd door een digitale handtekening. Deze waarborg wordt gelinkt aan de verzendende partij. Dit geeft Bitcoin gebruikers complete controle over het zenden van digitale valuta vanuit hun eigen Bitcoin-adres. Een andere manier om Bitcoins te ontvangen is door de rekenkracht van een speciale computer beschikbaar te stellen voor het minen van coins. Als tegenprestatie voor dit minen ontvangen gebruikers (delen van) Bitcoins.

Er is niemand in het bezit van het netwerk van Bitcoin, net zomin als der er niemand eigenaar is van ‘elektriciteit’ als concept. Alle Bitcoins-gebruikers op de wereld samen beheren Bitcoin. De software wordt constant verbeterd door ontwikkelaars. Maar het is voor deze programmeurs niet mogelijk om aanpassingen in het protocol van Bitcoin te forceren. Iedereen die Bitcoin gebruikt is immers totaal vrij om zelf te besluiten welke software en welke variant ze willen gebruiken. Het is voor de uitwisseling van Bitcoins tussen gebruikers onderling wel nodig dat ze allemaal software gebruiken die aan dezelfde set van regels voldoet. De cryptovaluta werkt namelijk alleen zoals bedoeld als er tussen gebruikers 100% overeenstemming is. Dit principe zorg ervoor dat zowel ontwikkelaars als gebruikers een sterke motivatie hebben om deze overeenstemming toe te passen en te bewaken.

Bitcoin werd voor het eerst in 1998 beschreven door Wai Dai op een heus cypherpunks maillijst. Het is de eerste totstandkoming van het ‘cryptovaluta’ concept. In de beschrijving van Dai werd het idee geopperd om een nieuwe valuta te starten die in plaats van een centrale autoriteit cryptografie gebruikt om het maken van geld en transacties te leiden. De eerste technische specificaties en een bewijs dat dit echt zou kunnen werken werden in 2009 gepubliceerd door Satoshi Nakamoto, een schuilnaam voor een tot op de dag van vandaag onbekend persoon. Toen Nakamoto aan het einde van 2010 het project verliet was nog steeds bijna niets bekend over zijn echte identiteit. Sinds deze beginjaren is de groep mensen rond Bitcoin enorm gegroeid, er zijn dan ook veel ontwikkelaars en programmeurs betrokken bij de totstandkoming van Bitcoin.

Omdat Nakamoto zich nooit heeft geopenbaard, stonden sommige personen en instanties wat huiverig tegenover Bitcoin. Maar deze (ongegronde) zorgen waren voornamelijk gerelateerd aan het niet begrijpen van de open source benadering van Bitcoin. Zowel het protocol van Bitcoin als de software zijn openbaar gepubliceerd. Hierdoor is het voor ontwikkelaars overal ter wereld mogelijk om de code te bekijken. Iedereen kan dus potentieel een eigen, aangepast versie van de software van Bitcoin maken. Hierdoor is de macht van zowel de huidige ontwikkelaars and Nakatomo heel erg beperkt; zodra een wijziging is gepubliceerd kan deze direct worden ingezien en aangepast door anderen. Het is dus al lang niet meer relevant wie de uitvinder van Bitcoin was, net zomin als dat het relevant is wie het wiel heeft uitgevonden.

Met Bitcoin is het mogelijk om met volledig digitaal geld over een zogenaamd consensus netwerk betaling uit te voeren. Het netwerk is het eerste betalingsnetwerk wat compleet gedecentraliseerd is. Dit betekent dat betalingen via een peer-to-peer systeem, zonder tussenkomst van een tussenpersoon of centrale autoriteit, door de gebruikers worden uitgevoerd. Voor de directe gebruiker is Bitcoin te zien geld voor op het internet. Maar vanuit een breder oogpunt is Bitcoin ook het meest vooraanstaande triple-entry boekhoudsysteem van de wereld.

Meer weten? Klik hier voor meer veelgestelde vragen en antwoorden over Bitcoin.