De bieslook die in het Californische villa van een crypto-tycoon groeit heeft ​​een verborgen boodschap.

Guo Hongcai, een vleesverkoper uit de Chinese provincie Shanxi die Bitcoin kocht toen het nog maar weinig waard was, is een van de vele nieuwe miljonairs die delen van hun rijkdom uitgeven aan onroerend goed in het buitenland.

In april verkocht Hongcai 500 bitcoin in de Verenigde Staten en gebruikte dat geld vervolgens om een ​​9300 vierkante meter grote villa in Los Gatos te kopen, wat op 90 minuten rijden van San Francisco, Californië ligt. Zijn Rolls-Royce, ook gekocht met de vruchten die bitcoin voor hem afwierp, staat op de oprit vlakbij een kleine bieslooktuin.

“Het is heel normaal om bitcoins in de VS te verkopen. Na de verkoop van bitcoin, kun je gewoon alles kopen wat je wilt,” vertelde hij CoinDesk.

Guo noemt deze tweede woning zijn “Mansion of Chives”, omdat crypto-beleggers in China die gevoelig zijn voor grote sell-offs, chives (bieslook) worden genoemd.

Terwijl Chinese toezichthouders de industrie op het vasteland beknotten, wenden crypto miljonairs zich tot buitenlandse vastgoedmarkten om hun posities te diversifiëren. Sommige kopen het onroerend goed rechtstreeks met crypto, anderen, zoals Hongcai, gebruiken Bitcoin om vreemde valuta te verkrijgen zonder dit via een bank te hoeven regelen.

De oprichters van een crypto-onroerend goed startup in de VS, die op voorwaarde van dat ze anoniem kunnen blijven met ons sprak, vertelden CoinDesk dat ongeveer een derde van hun potentiële klanten afkomstig is uit Azië. In die cijfers zijn ook de Chinese investeerders die getokeniseerde eigendomsrechten via effectenmakelaars in Hong Kong kopen meegenomen.

Volgens de South China Morning Post valt onroerend goed dat in Hong Kong is gekocht niet onder dezelfde belastingen, en is niet dezelfde documentatie vereist als andere financiële activa die in het buitenland worden aangehouden. Chinese investeringen in buitenlands vastgoed, vaak via makelaars in Hong Kong, stijgen al jaren. Nu gebruiken vroege bitcoin-adopters nieuwe rijkdommen voor oude vertrouwde patronen.

“De verzoeken die we van hen ontvangen, beginnen vaak bij $50.000 of $100.000, de laatste was $3 tot $4 miljoen voor Silicon Valley,” vertelde Natalia Karayaneva, CEO van Propy, een andere door crypto aangedreven vastgoedmarktplaats, aan CoinDesk.

Ze voegde daaraan toe:

“We zien dat steeds meer mensen bereid zijn om onroerend goed met cryptocurrencies te kopen omdat het steeds gemakkelijker wordt om hun geld met bitcoin uit het land te krijgen, ten opzichte van het openen van een bankrekening in Hong Kong en hun geld op die manier uit het land te krijgen via zakelijke kanalen.”

 

Crypto hubs

Volgens Karayaneva zijn de VS en het Verenigd Koninkrijk de meest gewilde locaties voor onroerend goed, met name fintech-hubs zoals Londen of Bay Area in Californië.

“Ze waren vooral geïnteresseerd in woningen dichtbij goede onderwijslocaties, zoals Stanford,” zei ze. “Ze willen ook diversifiëren en delen van hun vermogen in het buitenland in stabielere landen hebben.”

Tot nu toe komt ongeveer de helft van het verkeer naar de website van Propy uit China, op basis van 50.000 maandelijkse weergaven.

Het is echter een trend die veel verder gaat dan China, vooral in Californië, waar volgens statistieken die meer dan tien jaar door ATTOM Data Solutions zijn verzameld, bijna een kwart van alle eengezinswoningen nu wordt gekocht in contante transacties zonder hypotheek.

Volgens CEO Roy Dekel van SetSchedule, een startup uit Californië die gelicentieerde makelaars helpt om contact te leggen met kopers en huiseigenaren, komt het vaker voor dat Chinese bitcoin-veteranen cryptocurrency in fiat valuta omzetten dan dat ze er rechtstreeks onroerend goed mee kopen.

“We hebben een daling van de Chinese interesse opgemerkt, maar bepaalde steden zoals Los Angeles, San Francisco en New York blijven sterk”, vertelde hij aan CoinDesk. “De ultrarijken Chinezen gebruiken het als een diversificatie van hun investeringen.”

 

Grote uitgevers

Aan de andere kant merkte Dekel ook op dat “veel blockchain-enthousiastelingen” tweede huizen of vastgoedbeleggingen kopen, wat leidt tot een toename van verkopers die geïnteresseerd zijn in het rechtstreeks accepteren van cryptocurrencies van internationale kopers.

In januari beweerde The New York Times dat de buitensporige huizenmarkt van China “net een casino” is. Verder meldde Reuters dat de beperkingen op onroerend goed steeds strenger worden, zoals minder subsidies voor woningontwikkelaars.

“In Beijing zagen ze vorig jaar alleen al een prijsstijging van 40 procent”, zei Karayaneva. “Historisch gezien zijn vastgoedinvesteerders uit China erg actief in het buitenland, omdat hun eigen vastgoedmarkt zo’n chaos is.”

Alles bij elkaar genomen zijn Chinese kopers niet de enigen die onroerend goed kopen met cryptocurrency. In 2017 gebruikten Europeanen bitcoin om luxe appartementen te kopen in het Aston Crypto Plaza in Dubai, een project onder leiding van de Britse barones Michelle Mone.

Waar het ook plaatsvindt, het wordt steeds duidelijker dat crypto-rijkdom een ​​reële impact kan hebben op wereldwijde vastgoedpatronen.

Bron: Coindesk

 

Mijn naam is Robbert, ik ben 26 jaar en ben sinds 2016 erg geïnteresseerd in crypto, technische analyse, hyperledger- en blockchaintechnologie. Ik deel mijn enthousiasme omtrent crypto graag met jullie, dus houd de publicaties op BitNed in de gaten!