Het is geen geheim dat de meeste reguliere economen niet te veel van cryptocurrencies verwachten. Niet alleen hebben Bitcoin, Ethereum en de rest de “grootste bubbel in de geschiedenis” voortgebracht, maar ze zijn “noch een serieuze methode van betaling, noch een goede manier om kapitaal op te slaan” – althans als we de Bank of America en Nouriel “Dr. Doom” Roubini mogen geloven.

Hoewel traditionele financiële experts vaak klagen dat de volatiliteit van cryptocurrencies hen niet levensvatbaar maakt als echte valuta, is het toch echt mogelijk om ze te gebruiken om van alles en nog wat te kopen, van pizza’s tot schoenen.

Maar welke cryptocurrency is het meest bruikbaar als geld? Nou, misschien niet verrassend, het antwoord op deze vraag is Bitcoin, simpelweg omdat het op grotere schaal wordt geaccepteerd als een betaling dan welke andere cryptocurrency. Maar zoals deze analyse laat zien, worden andere valuta’s steeds meer geaccepteerd door detailhandelaren en bedrijven, en gezien hun superieure schaalbaarheid, kunnen ze uiteindelijk de oorspronkelijke cryptocurrency in de komende maanden en jaren gaan inhalen.

 

“Wij accepteren Bitcoin”

Er is geen enkele officiële lijst met alle bedrijven in de wereld die cryptocurrencies als betalingsmethode accepteren, hoewel er een aantal aggregators en websites zijn die een algemeen overzicht bieden van wie wat accepteert. De meest nuttige is wellicht Virtual Coin Squad. Hoewel het niet echt beschikt over de meest uitgebreide catalogus van verkopers die cryptocurrencies accepteren, vermeldt het bedrijven samen met de cryptocurrencies die ze accepteren. Als zodanig biedt het een duidelijk inzicht in welke cryptocurrency het meest wordt gebruikt als betaalmiddel.

Volgens Virtual Coin Squad accepteren momenteel 54 grote bedrijven cryptocurrencies, (hoewel het werkelijke aantal veel hoger ligt), en slechts twee van hen – MazeFit (sportkleding) en Shiny Leaf (cosmetica) – accepteren Bitcoin niet. De andere 53 – inclusief Microsoft, Expedia, Mozilla en Shopify – accepteren allemaal BTC, 25 accepteren Litecoin, 13 accepteren Ethereum, 14 accepteren Bitcoin Cash, 12 accepteren Monero en 15 accepteren Dogecoin. Met andere woorden, Bitcoin is de meest bruikbare cryptocurrency als betaalmethode, om de eenvoudige reden dat elke handelaar die een crypto accepteert vrijwel zeker ook Bitcoin accepteert, terwijl dat niet gezegd kan worden over andere crypto’s.

Natuurlijk is een lijst van slechts 55 bedrijven niet super uitgebreid, maar er zijn andere, uitgebreidere bronnen die dit beeld bevestigen. UseBitcoin is een directory van meer dan 5.000 bedrijven en retailers die Bitcoin (en andere cryptocurrencies) accepteren, en hoewel deze niet zichtbaar zijn in een tabel die laat zien welke handelaren welke valuta accepteren, zien we wanneer we hier en daar in de directory rondkijken hetzelfde beeld: vrijwel allen accepteren Bitcoin, maar de meeste accepteren geen andere cryptocurrencies.

Hetzelfde geldt voor de informatie van Coinmap, waarmee gebruikers een kaart van de wereld kunnen doorzoeken op bedrijven die cryptocurrencies accepteren. Hier onthult een zoektocht in New York bijvoorbeeld 136 bedrijven in het centrale deel van de stad – Manhattan en Brooklyn – die crypto’s accepteren.. Veel van hen accepteren alleen Bitcoin, zoals een aantal delicatessenwinkels – bijv. Tony Deli uit Brooklyn, Big Boy Deli en G Line Deli – die hun eigen bitcoin-geldautomaten hebben.

Toegegeven, een groeiend aantal bedrijven over de hele wereld accepteert nu meer dan alleen Bitcoin, zoals aan Cointelegraph werd uitgelegd door Bach Nguyen, de community manager van het in Praag gevestigde SatoshiLabs, die de Coinmap-website beheert:

“Als ik kan spreken voor Praag en de Tsjechische Republiek, zijn we getuige geweest van een bredere acceptatie van cryptocurrencies. Plekken die Bitcoin al accepteerden begonnen Litecoin of Ethereum ook te accepteren. Er zijn zelfs geldautomaten die Bitcoin Cash aanbieden. Bitcoin is nog steeds dominant, er wordt meestal als eerste geïmplementeerd.”

Deze toename in acceptatie van altcoins komt niet alleen door de groeiende bekendheid onder het publiek van cryptocurrencies, maar is ook het gevolg van de toenemende bekendheid van cryptocurrency-betalingsdiensten die op maat voor bedrijven worden aangeboden – zoals Coinbase Commerce, dat in februari werd gelanceerd waarmee verkopers betalingen kunnen accepteren in meerdere digitale valuta’s. Dergelijke handelaars blijven echter – voor het grootste deel – nog steeds in de minderheid, wat wederom bewijst dat als je over de hele wereld met maar 1 crypto wilt betalen, je het beste voor Bitcoin kan gaan.

Bron: Warm ME

 

Grensoverschrijdende afwikkelingen en belastingen betalen

Er zijn een aantal andere, minder directe bewijzen die ook de superieure populariteit van Bitcoin laten zien in vergelijking met andere cryptocurrencies. Cambridge University heeft bijvoorbeeld haar Global Cryptocurrency Benchmarking Study gepubliceerd in april 2017, wat voor het eerst is dat er systematisch onderzoek naar alternatieve betalingssystemen is gedaan. Hoewel het onderzoek zich niet uitsluitend richtte op betalingen van consumenten aan bedrijven, ontdekte het niettemin dat 86 procent van de bedrijven die cryptocurrency gebruiken, Bitcoin gebruiken als hun primaire valuta voor grensoverschrijdende betalingen.

Dergelijke betalingen dekken verschillende soorten gebruik – van internationale geldovermakingen tot zakelijke betalingen en merchant services – dus het is geen direct bewijs dat Bitcoin ook daadwerkelijk bij die 86 procent als betalingsmethode van klant naar bedrijf accepteert. Toch geven ze aan dat Bitcoin de meest gebruikte cryptocurrency voor betalingen is, wat op zijn beurt zou betekenen dat iemand die iets met crypto wil kopen, het best Bitcoin kan gebruiken, omdat het systeem momenteel meer is afgestemd op Bitcoin-betalingen.

Dat gezegd hebbende, het zal misschien niet lang zo blijven. Afgezien van de steeds populairder wordende reeks betaaldiensten die bedrijven laten afrekenen met behulp van verschillende cryptocurrencies, zijn in verschillende landen stappen gezet die het gebruik van crypto meer in het algemeen zouden bevorderen voor gebruik bij betalingen. In Zuid-Korea heeft de grootste beurs van het land, Bithumb, partnerships gesloten met een aantal online platforms, waaronder WeMakePrice en Yeogi Eottae. Dankzij deze deals zullen de betrokken platforms in staat zijn om betalingen in een reeks van valuta’s (inclusief Bitcoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash en ICON) te accepteren, terwijl Bithumb ook hard pusht om dergelijke deals en initiatieven elders in Zuid-Korea op te zetten.

In de VS hebben een handjevol staten ook wetgeving overwogen die burgers in staat zou stellen hun belastingen en bijvoorbeeld kosten voor een rijbewijs in cryptocurrencies te betalen. In Arizona werd in mei een wetsvoorstel aangenomen dat de staat dwingt “te onderzoeken of een belastingbetaler de inkomstenbelasting van de belastingplichtige kan betalen door een betalingsgateway te gebruiken, zoals Bitcoin, Litecoin of een andere cryptocurrency.” Een zeer gelijkaardige wet werd eind februari in Georgia geïntroduceerd en in april in Illinois, en hoewel ze nog niet zijn aangenomen, zou het een aanzienlijke impuls betekenen voor cryptocurrency in het algemeen als betaalmiddel – niet alleen voor Bitcoin.

 

Obstakels voor Bitcoin

Hoewel Bitcoin aan kop gaat als het gaat om het aantal verkopers dat het nu echt gebruikt, is het niet per se de meest ‘bruikbare’ cryptocurrency, althans niet wanneer de technische eigenschappen ervan worden overwogen.

Neem de schaalbaarheidsproblemen, welke nu beginnen op te spelen nadat de currency in 2017 explodeerde. Wanneer we de Lightning Network-upgrade niet meenemen in de analyse – die is alleen nog maar als bètaversie geïntroduceerd en wordt dus nog niet echt gebruikt – kan het netwerk een maximum van zeven transacties per seconde verwerken, waardoor het vrij ver achter blijft bij Visa’s maximum van 24.000. Dit leidde onlangs tot een rapport van de Bank of International Settlements (BIS) waarin werd geconcludeerd dat cryptocurrency – met name proof-of-work-valuta’s zoals Bitcoin – niet schaalbaar genoeg zijn om als geld in een wereldeconomie te dienen.

Het kan daarom niet worden gegarandeerd dat Bitcoin bruikbaar zal zijn op een aanzienlijk grote schaal, en dat een van zijn rivalen het op een bepaald moment als de meest functionele cryptocurrency zal inhalen. Bitcoin Cash bijvoorbeeld – dat werd geboren toen ontwikkelaars op 1 augustus 2017 wegvluchtten van de grootste Bitcoin-blockchain – heeft nu een limiet van 32 MB block-grootte. Dit is 3200 procent groter dan Bitcoins block-grootte van 1 MB, waardoor het een maximale capaciteit heeft van ongeveer 224 transacties per seconde.

Het was grotendeels in het licht van de superieure snelheid dat ondernemer en Bitcoin-Cash-cheerleader Roger Ver in april zei:

“Bitcoin Core heeft overal in de wereld negatieve acceptatie-percentages voor wat betreft merchants. Bitcoin Cash daarentegen heeft wereldwijd positieve acceptatie-percentages.”

Bitcoin Cash heeft echter een aantal eigen gebreken – bijv. de transactiekosten zijn niet altijd goedkoper dan dat van Bitcoin – en het is niet de enige rivaal van Bitcoin om dé crypto voor betalingen te worden. Ripple gebruikt mining bijvoorbeeld niet in zijn consensusmechanisme en kan maximaal 50.000 transacties per seconde verwerken, terwijl Litecoin – een fork van Bitcoin Core – vier keer sneller is dan zijn oudere tegenhanger, vanwege de kortere block interval tijd. Evenzo, in mei, zag Ethereum de eerste versie van een systeem dat het naar een consensusmechanisme op basis van een proof-of-stake zal verplaatsen, waardoor de schaalbaarheid en transactiesnelheid aanzienlijk zou kunnen toenemen.

 

Acceptie groeit gestaag

Hoewel het voorgaande aantoont dat andere cryptocurrencies de sleutel tot de toekomst kunnen zijn, zijn het niet echt tegenargumenten voor de populaire opvatting van sommige spraakmakende critici dat Bitcoin en zijn rivalen geen ‘echt geld’ zijn. Zo schreef Kai Stinchcombe in april in een nu beroemde blogpost, kwaadsprekend over blockchains, dat het aantal detailhandelaren dat cryptocurrency accepteert als betaalmethode afneemt. Deze grootse bewering was gebaseerd op een enkel rapport van Morgan Stanley waaruit bleek dat, van de 500 ‘beste online verkopers’, het aantal dat Bitcoins accepteert voor betalingen tussen 2016 en 2017 daalde van vijf naar drie.

Bach Nguyen van SatoshiLabs liet Cointelegraph weten dat het totale aantal juist toeneemt. “Een jaar geleden waren er 9085 locaties geregistreerd [bij Coinmap]”, zegt hij. “Vandaag zijn er 12.801 locaties geregistreerd.”

Dit komt neer op een stijging van 3.716 in een jaar, en terwijl 12.801 misschien niet is in vergelijking met het totale aantal bedrijven in de wereld, laat dit zien dat crypto wordt gebruikt – en in toenemende mate wordt gebruikt – als echt geld, ongeacht zijn status in de ogen van de wet of financiële experts.

Dat gezegd hebbende, is de massale acceptatie van crypto als betaalmethode nog ver voor ons, hoewel sommige analisten denken dat dit slechts een kwestie van tijd is. EToro crypto-analist Mati Greenspan vertelt Cointelegraph:

“Het is onvermijdelijk en gebeurt al in sommige delen van de wereld. In de loop van de tijd hebben economieën de neiging om perioden van voorspoed en ontberingen door te maken. Zolang de zaken stabiel zijn, is er niet veel behoefte aan een onafhankelijke valuta, maar op plekken waar vertrouwen in de overheid en banken laag zijn hebben cryptocurrencies de neiging om te gedijen.”

Deze observatie is realiteit in Turkije, waar de inflatie van de Turkse lire dit jaar dubbele cijfers bereikte en waar meer mensen crypto bezitten dan in welke andere grote Europese natie dan ook. Dit laat zien dat cryptocurrencies de zeldzame kans hebben om te slagen ten koste van ineffectieve regeringen. En hoewel hun schaalbaarheidsproblemen aangeven dat ze niet volledig voorbereid zijn om deze mogelijkheid nu al te benutten, biedt hun vroege gebruik van betalingen hen al een veilige basis om in de toekomst te groeien.

Bron: Cointelegraph