Het weekend is weer voorbij dus de hoogste tijd voor een Bitcoin-update. Deze week trappen we af met de term marktsentiment, wat is het en wat kun je ermee? Marktsentiment is een veelgebruikte verzamelnaam voor algemeen gevoel over de cryptomarkt. Het is niet iets tastbaars en dat maakt het voor veel mensen lastig te peilen. Het is opgebouwd uit een aantal elementen als: trend, prijsbeweging, stemming, (on)zekerheid, nieuws, technische analyse en liquiditeit.

Waar rond mei/juni 2017 Bitcoin al een recordprijs bereikte van $3.000,- was dit pas het begin van de ware gekte. De stemming was enorm positief alleen was er de dreiging van een splitsing/overname van de nummer 1 positie door BitcoinCash en in juli de gevreesde Bitcoin ban vanuit China. Na de fork (splitsing BTC/BCH) en het doorvoeren van de ban kwam er een einde aan de onzekerheid. De prijs was binnen no-time weer terug rond de $3.000,-. Hieruit viel op te maken dat de trend omhoog was. Met het snelle stijgen van de prijs kwam er steeds meer media-aandacht voor cryptocurrency waardoor meer mensen begonnen te kopen. Door dit volume kwam er voldoende liquiditeit in de markt om grote partijen Bitcoin te kopen en verkopen. Niemand wist echter waar dit zou eindigen en de gewaagde voorspelling van $5.000,- aan het einde van 2017 doemde op. Echter bleek slechts een maand later, in augustus, dat deze grens al doorbroken was. Een dip werd binnen enkele dagen compleet weggevaagd en de weg naar het oneindige was vrij.

De laatste maanden van 2017 begon voor je gevoel iedereen te kopen en was iedereen bang deze boot te missen. Zelfs de plaatselijke kapper wist je te vertellen wat te doen en welke crypto zeker ging stijgen. In december hadden we dus alle ingrediënten compleet: trend, prijsbeweging, stemming, (on)zekerheid, nieuws en liquiditeit. De enige die hier ontbreekt is technische analyse. Op de dagelijkse grafiek ontstond na de piek van $17.000,- (07-12-2017) een bearish divergence (negatieve wijziging van trend) op de RSI. De uiteindelijke top van $20.000,- bracht een trendommekeer. Slechts 5 dagen later was de prijs bijna gehalveerd! Waar alle kersverse Bitcoin-eigenaren dachten dat ook deze dip zou worden opgeslokt en door zou stomen naar $50.000,- zagen zij over het hoofd dat het marktsentiment aan het keren was. De prijs klom spectaculair en de hype kwam tot een hoogtepunt. Echter kent elke marktcyclus een afkoelingsperiode en deze maakte tijdelijk een eind aan de droom van vele nieuwkomers.

Waarom NU deze uitleg van marktsentiment vraag je je misschien af? Omdat het er sterk op lijkt dat eenzelfde omkeer zich op dit moment ontvouwt. Waar goed nieuws omtrent Bitcoin de afgelopen maanden amper invloed had op de prijs, is een mogelijke ETF reden voor een stijging van 20%. De trend lijkt gekeerd. Er is met het Lightning Netwerk en de Schnorr-update op technisch vlak een hoop te verwachten. Vanuit India, China en Korea lijkt er goed nieuws op komst, wat een positieve impuls zal geven aan het marktsentiment.

 

Pricetalk:

Dat de trend gekeerd lijkt betekent niet het einde van prijsdips. Met een uitspraak rond de vorige keer besproken ETF-aanvraag verwacht ik veel prijsactie de komende weken. De dagelijkse en 3-dagelijkse charts lijken toe aan een correctie na de opmars van $5775,- naar $8.500,-. Momenteel blijft de prijs goed boven de (rode) neerwaartse trendlijn op onderstaande afbeelding. Indien deze supportzone stand houdt is een doorbraak richting de $8.800,- mogelijk. Belangrijk is dat de wekelijkse MACD (Moving Average Convergence Divergence), wat in het Nederlands voortschrijdend gemiddelde betekent, voor het eerst sinds deze indicator in januari 2018 negatief werd, is deze afgelopen nacht positief gesloten!

bitcoin prijs

Zodra de neerwaartse trendlijn wederom ($8.000,-) gebroken wordt, zal de volgende supportzone $7.800- $7.700,- zijn. Dit is de bovenste gele targetbox op de afbeelding. Mocht ook deze supportzone doorbroken worden is $6.800,- , de onderste gele targetbox, een solide support. Die ook voor een hogere laag moeten dienen sinds de $5.775,-

 

Groetjes en een goede week toegewenst!

Michiel Ipenburg

Connectie maken op LinkedIn:

 

Mijn naam is Michiel, ik ben 29 jaar en ben mij zo'n 3 jaar geleden gaan specialiseren in technische analyse van cryptocurrencies zoals Bitcoin. Inmiddels geef ik al enige tijd trading cursussen aan zowel nieuwe als ervaren Bitcoin gebruikers. Op Bitned.nl verzorg ik met positieve energie een wekelijkse prijsupdate en schrijf ik hier en daar een leerzaam stuk over indicatoren die je kunt gebruiken voor technische analyses.