De nieuwste technologie van crypto startup BitGo – “voorspellend UTXO-beheer” – klinkt technisch, maar heeft een doel dat iedereen zal begrijpen: het verlagen van cryptokosten.

Bitgo is het eerste mainstream crypto-bedrijf dat “coin selection” gaat gebruiken, een schaaltechnologie die al jarenlang wordt aangeprezen als een manier om de obsessie van de industrie voor lagere tarieven, sinds de transactiekosten in december stegen naar $20, op te lossen.

Hoewel de kosten sindsdien zijn gedaald tot minder dan $1, had het incident een enorme psychologische impact. Als zodanig schoot de industrie in actie en zocht het naar technologieën die zouden kunnen helpen bij het verlagen van deze kosten.

Zoals lang beloofd selecteert coin selection efficiënter welke crypto in de richting van een bepaalde transactie gaan, en zou dus een grote impact kunnen hebben op gebruikers de volgende keer dat de kosten omhooggaan (vanwege stijgende prijzen of toenemend gebruik van het netwerk). Het idee bestaat al een paar jaar, maar het begint nu veel meer aandacht te krijgen.

Met het nieuws van vandaag maakt BitGo de technologie voor een groot deel van de industrie toegankelijk.

Inderdaad, alle BitGo-clients die de upgrade naar hun nieuwste softwareversie hebben uitgevoerd, hebben toegang tot deze nieuwe tool, waarbij ze kostenverlagingen tot 30 procent kunnen zien, aldus het bedrijf.

“Wat we hier doen, is het aanpakken van high-traffic wallets, sommige van onze klanten krijgen heel veel stortingen op beurzen, en deze bedrijven moeten om zien te gaan met deze on-chain transacties,” vertelde BitGo-ingenieur Mark Ehardt, het belangrijkste brein achter de technologie.

Hij voegde daaraan toe:

“Als de vergoedingen in de toekomst opnieuw fluctueren, zullen klanten meer gaan besparen op deze vergoedingen.”

Hoewel Ehardt niet kon onthullen welke van zijn klanten een upgrade hebben uitgevoerd naar de nieuwste versie van zijn software – en dus toegang hebben tot de technologie – zei hij dat de meeste van hen de upgrade hebben uitgevoerd.

En met een aantal van BitGo’s klanten, waaronder Bitstamp, een van de oudste en grootste bitcoin beurzen, en het op blockchain-gebaseerde identiteitsplatform Civic, zal de technologie waarschijnlijk een aanzienlijk aantal bitcoin-gebruikers bereiken.

 

Een tweak van de tech

De gepatenteerde technologie die Erhardt bedacht heeft, waar coin selection onderdeel van is, is nog nooit ergens anders gebruikt.

Het is vrij ingewikkeld, maar het tracht een heel oud probleem van bitcoin op te lossen.

Elke transactievergoeding is afhankelijk van hoeveel gegevens in een transactie worden gestopt in plaats van de waarde ervan, zoals bij traditionele betalingssystemen gebeurt. Dat klinkt misschien raar, maar de reden dat het zo is, is dat de transactieruimte van bitcoin beperkt is. Door extra te betalen voor meer gegevens worden gebruikers gestimuleerd om zo min mogelijk ruimte in te nemen.

Om die reden is het denkbaar dat een kleine transactie van $0,10 meer kost dan een transactie van $1.000.

Dus, wat zorgt ervoor dat er in sommige transacties meer gegevens zijn dan in andere? Dit hangt grotendeels af van het aantal zogenaamde “inputs”, de stukjes bitcoin die in een transactie passen – hoe meer inputs, hoe meer data, hoe duurder.

Een paar jaar geleden bedacht Erhardt voor zijn masterscriptie een beter algoritme voor het kiezen van welke coins er in een transactie zouden moeten gaan (dit is coin selection), in een poging om het creëren van, of onnodig gebruik van, zogenaamd dust of kleine hoeveelheden bitcoin te vermijden. Het was zo’n nuttige verbetering dat de grootste Bitcoin-softwareclient, Bitcoin Core, het ging gebruiken.

Bij het toevoegen van de technologie aan BitGo’s diensten, realiseerde Erhardt zich echter iets anders.

Het besteden van transacties met een groot aantal inputs wanneer de kosten lager zijn, zoals vandaag, is niet zo duur. En dus is dit een goed moment om de coins van een wallet na te gaan en te zien of het mogelijk is om de munten te “consolideren” – een proces dat je kunt zien als het omwisselen van 100 centen voor een dollar.

“We moeten dit gedeeltelijk zien te automatiseren,” dacht Erhardt.

En dat motiveerde hem om iets nog complexers te bouwen, het voorspellende UTXO-managementproduct, dat momenteel reageert op het niveau van de vergoedingen, met een drempel van 10 satoshis per byte. Als de kosten hoger zijn dan dit niveau, gebruikt het zo min mogelijk inputs. Maar als de kosten lager zijn dan dit niveau, beslist het automatisch om de kleine transacties te consolideren.

 

Lagere vergoedingen, enorme besparen

Zoals gezegd denkt Erhardt dat dit algoritme bijzonder nuttig zal zijn voor wallets met veel verkeer die tonnen UTXO’s (of ongebruikte transactie-outputs) gebruiken.

Erhardt zei dat zijn bedrijf “in de veronderstelling opereert” dat bitcoin-vergoedingen in de loop van de tijd zullen blijven fluctueren, daarom is het actief reagerende algoritme noodzakelijk.

Toch geeft Erhardt toe dat het moeilijk is om te zeggen wat er in de toekomst zal gebeuren.

De laatste keer waren de kosten enorm toen de cryptocurrency-wereld een instroom nieuwe gebruikers zag correleren met een stijging van de prijs per bitcoin (die meer dan $20.000 per bitcoin bedroeg). De industrie is sindsdien zeker afgekoeld, met een prijs per bitcoin nu rond de $8.000, en het is onduidelijk of en wanneer zo’n uitbarsting weer zal plaatsvinden.

“Het is nu moeilijk om te voorspellen, we hebben de laatste tijd lage transactiekosten gezien,” zei Erhardt, en voegde daaraan toe:

“Bestedingspatronen zijn moeilijk te voorspellen en de kosten kunnen ‘s nachts weer over de kop gaan.”

Zelfs met de lagere tarieven van vandaag verwacht Erhardt dat het algoritme grote gevolgen zal hebben. “Met lage kosten zien we enorme besparingen”, vertelde hij aan CoinDesk.

En dit zal vooral het geval zijn als de enkele achterblijvende BitGo-clients die nog niet zijn overgestapt naar de nieuwe technologie dit eindelijk doen.

Bron: Coindesk

Mijn naam is Robbert, ik ben 26 jaar en ben sinds 2016 erg geïnteresseerd in crypto, technische analyse, hyperledger- en blockchaintechnologie. Ik deel mijn enthousiasme omtrent crypto graag met jullie, dus houd de publicaties op BitNed in de gaten!