Tegenwoordig vind je in het nieuws over cryptocurrencies en blockchain vaak het nieuws over de ontwikkelingen in Zwitserland. Dit land – dat in de financiële wereld alom bekend staat vanwege zijn robuuste financiële dienstverlening en de privacy die klanten van een bank krijgen – is nu de thuisbasis van Crypto Valley, dat zich in Zug bevindt.

Met conferenties en evenementen die door de jaren heen steeds vaker plaatsvinden, wordt Crypto Valley beschouwd als een van de belangrijkste knooppunten voor experts, investeerders en enthousiastelingen om ideeën en informatie uit te wisselen. In deze context is de Crypto Valley Association opgericht, met de steun van de Zwitserse regering, met als doel “een onafhankelijke, door de overheid gesteunde vereniging te zijn die is opgericht om ten volle te profiteren van de sterke punten van Zwitserland om ‘s werelds beste blockchain- en cryptografische technologieën te ontwikkelen.”

Ontwikkelingen in het financiële systeem

Het was geen verrassing dat een Zwitserse bank onlangs besloot om de eerste in het land te worden om zakelijke accounts aan te bieden aan crypto-bedrijven. Zwitserse banken staan bekend om hun klantgerichtheid, wat in het verleden vooral te maken had met privacy en geheimhouding rond klantenrekeningen. Tegenwoordig, aangezien steeds meer Zwitsers geïnteresseerd zijn in de crypto-wereld – zowel als investeerders als als oprichters van startups – veranderen de bankproducten langzaamaan.

De beleggersmarkt is bezig met het ontwikkelen van zijn aanbiedingen door onder meer crypto-activa te verhandelen naast de andere producten die aan hun klanten worden aangeboden. Swissquote, een belangrijke bank in het land, biedt zijn klanten een breed scala aan diensten voor crypto-handel omdat, zoals bevestigd door Marc Bürki, de CEO van het bedrijf:

“Cryptocurrencies worden steeds populairder, sneller dan iedereen had verwacht. Door ze op ons platform aan te bieden, wordt investeren in cryptocurrencies eenvoudiger, veiliger en toegankelijk voor iedereen.”

Vontobel en Falcon Bank, twee particuliere Zwitserse banken, staan ​​al bekend als kredietverstrekkers die instemmen met op cryptocurrency gebaseerde investeringen namens hun klanten.

Crypto-ondernemers floreren ook in het land, aangezien veel Initial Coin Offerings (ICO’s) in Zwitserland worden geïnitieerd. Deze omgeving wordt bevorderd door voortdurende interventies en verduidelijkingen door de nationale toezichthouder op de financiële markten (FINMA). Onlangs heeft deze instelling enkele belangrijke regels met betrekking tot ICO’s verduidelijkt en hoe de gegenereerde tokens moeten worden behandeld op basis van hun onderliggende functie:

  • Betaal-tokens (synoniem voor cryptocurrencies): tokens die bedoeld zijn om te worden gebruikt – nu of in de toekomst – als betaalmiddel voor het verwerven van goederen of diensten of als een geldmiddel of waardeoverdracht. FINMA heeft verduidelijkt dat deze ICO’s zich aan de anti-witwaswet moeten houden.
  • Utility-tokens: tokens die bedoeld zijn om digitale toegang tot een applicatie of dienst te bieden door middel van een op blockchain gebaseerde infrastructuur. FINMA heeft verduidelijkt dat in dit geval de effectenregelgeving van de Stock Exchange Ordinance (SESTO) van toepassing is.
  • Asset tokens: tokens die activa vertegenwoordigen zoals een schuldvordering of een eigen claim van de emittent. Asset tokens beloven bijvoorbeeld een aandeel in toekomstige bedrijfswinsten of toekomstige kapitaalstromen. Vergelijkbaar met de vorige categorie verduidelijkte de FINMA dat de effectenwetgeving van de Stock Exchange Ordinance (SESTO) van toepassing is.

Deze set regels is bedoeld om ervoor te zorgen dat marktdeelnemers hun beslissingen over investeringen kunnen baseren op een betrouwbare minimale set informatie.

 

Blockchain als steminstrument: Zwitserse referenda

Zwitserland staat ook algemeen bekend om het intensieve gebruik van het referendum als een instrument voor directe democratie, zowel voor nationale als kantonale (dat wil zeggen regionale) beslissingen. In 2016 en 2017 werden in totaal zeven referenda gehouden over onderwerpen als energie, voedselzekerheid en het pensioenstelsel. Stemmen is al mogelijk via de post, internet en in stemlokalen.

Echter betreedt blockchain dit toneel nu ook. In Crypto Valley liet de stad Zug inwoners deelnemen aan een op blockchain gebaseerde test stemmingsronde, tussen 25 juni en 1 juli, zodat deze Zwitserse stad kon evalueren of de technologie op een bredere schaal kan worden gebruikt. Naast het stemmen over kleine gemeentelijke zaken, werd de burgers ook gevraagd of een blockchain-gebaseerd elektronisch ID-systeem zou moeten worden gebruikt voor toekomstige stemmen. De test bleek een succes te zijn.

Ondanks het feit dat de stemming in Zug slechts een test was, met de resultaten niet bindend voor de stadsautoriteiten, toont dit initiatief aan hoe de beveiliging van transacties en traceerbaarheid van blockchain voordelen zou kunnen opleveren voor niet alleen de financiële sector maar ook voor veel andere domeinen, inclusief de publieke sector.

 

Infrastructuur voor digitale assets

Financiële en publieke sectoren blijven niet onbeïnvloed door de ontwikkelingen van blockchain-technologie in termen van toenemende verantwoordelijkheid en traceerbaarheid van informatie. In een recente toespraak verspreidde de Zwitserse federale raadslid Johann N. Schneider-Ammann zijn visie:

“We moeten deze nieuwe wereld samen vormen – met optimisme en durf, maar ook met voorzichtigheid en aandacht. Als dat lukt, kan blockchain nieuwe kansen, nieuwe banen, nieuwe niveaus van veiligheid en nieuwe welvaart bieden.”

Bovendien kondigde de Swiss Infrastructure and Exchange (SIX) Group, de moederonderneming van de belangrijkste aandelenbeurs van Zwitserland, aan dat het een volledig geïntegreerde handels-, vereffenings- en bewaarinfrastructuur voor digitale activa bouwt. De Zwitserse effectenbeurs is volledig gereguleerd als een exploitant van Financial Market Infrastructure (FMI) door de Zwitserse autoriteiten, FINMA en de Zwitserse nationale bank, en is van plan om het geplande ‘digital asset ecosystem’ werkelijkheid te laten worden. Jos Dijsselhof, CEO van de Zwitserse beurs, zei:

“Dit is het begin van een nieuw tijdperk voor infrastructuren van de kapitaalmarkten. Voor ons is het overduidelijk dat veel van wat er in de digitale ruimte aan de hand is, hier blijft en de toekomst van onze industrie zal bepalen.”

Pierre-Edouard Wahl, hoofd van blockchain bij PwC Zwitserland, deelde zijn optimistische visie  over de stappen van de Zwitserse beurs in de richting van crypto-handel met Cointelegraph:

“We zijn bij dat project betrokken en zijn er erg trots op om een ​​partner te zijn in dit nieuwe avontuur voor SIX, we hopen dat het niet alleen van invloed zal zijn op de Zwitserse financiële positie, maar ook op wereldwijd niveau. Ik hoop dat andere landen zullen volgen. We zijn er erg enthousiast over, we denken dat dit de toegang tot institutionele beleggers beslist veel gemakkelijker zal maken.”

Zwitserland heeft historisch gezien de juiste balans aangetoond tussen innovatie, verantwoordelijkheid, privacy en veiligheid. De ontwikkelingen van het gebruik van blockchain in de private en publieke sector en de oprichting van Crypto Valley bewijzen allemaal dat die kwaliteiten er nog steeds zijn.

Bron: Cointelegraph

 

Een gedreven crypto trader met een obsessieve passie voor cryptocurrencies. Webdeveloper en redacteur voor Bitned. Ik ben dagelijks bezig met het optimaliseren van het gebruikersgemak van Bitned. Het is mijn taak om er voor te zorgen dat de lezers van Bitned worden voorzien van een gemakkelijk portaal om alles te leren over Bitcoin en andere cryptocurrencies. Hiernaast heb ik al ruim 3 jaar ervaring met crypto's en handel ik hier al in vanaf mijn 18e.