Het is weer vrijdag en wat een week hebben we achter de rug. Tijd voor de wekelijkse pricetalk. Allereerst wil ik beginnen om wat verwarring in de cryptowereld te ontkrachten omtrent de ETF-aanvragen (Exchange Traded Fund). Vorige week heb ik meer uitleg gegeven over de werking hiervan. Gister kwam het nieuws naar buiten dat de ETF-aanvraag van de Winklevoss broers is afgekeurd. In een Tweet liet een medewerker van de SEC (Securities and Exchange Commission) weten:

Schijnbaar is Bitcoin nog niet rijp genoeg, niet voldoende gereguleerd en gerespecteerd genoeg om deel uit te maken van onze markt.’’

Veel mensen trokken de conclusie dat alle ETF-aanvragen waren afgekeurd, en dit leidde tot een plotse prijsdaling in Bitcoin van 5% (naar $7880). Echter, de CBOE ETF-aanvraag loopt nog. De opzet van betreffende aanvraag is ook wezenlijk anders. Hier zal in de loop van augustus meer duidelijkheid over komen. Momenteel zijn er 65 aanvragen voor een Bitcoin ETF. De SEC is verplicht om uiterlijk binnen 45 dagen na aanvraag een uitspraak te doen. Wel hebben zij de mogelijkheid om meerdere malen uitstel aan te vragen. De uitspraak van de CBOE kan in dit geval uitgesteld worden tot maart 2019.

Pricetalk;

Bitcoin vloog binnen no-time door de $7.800,- en steeg dinsdag tot $8.500,-. Bitcoin heeft hiermee voor het eerst, sinds begin mei, een hogere piek in prijs gemaakt. Zoals op onderstaande afbeelding te zien is heeft Bitcoin afgerekend met drie grote weerstandniveaus (rode neerwaartse trend lijnen).

bitcoin

Wat hierbij opvalt is de constante volume. Waar we het afgelopen half jaar steeds korte volumeprikkels hadden, blijft het volume nu relatief hoger. Sinds $6.300,- hebben we nog nauwelijks een correctie gehad. De RSI (Relative Strenght Index) is wel op meerdere tijdspannen overbought, en er ontstond een bearish divergence (dit wordt verderop uitgelegd). Hierdoor was de correctie vrijwel onvermijdelijk.  Op de bovenstaande grafiek zijn mogelijke supportlijnen opgenomen. Met het doorbreken van de $7.800,- weerstand zou deze lijn bij de huidige daling als support kunnen dienen. Dit is de bovenste gele box als target. Hierbij geldt de regel; weerstand verandert in support. Mocht deze support niet houden dan hebben we eenzelfde geval bij de $6.800,- dit is de onderste gele target box op de afbeelding. Na de retest van een van deze supportzones is een nieuwe opmars richting de $10.000,- waarschijnlijk.

Mocht er sprake zijn van een fakeout, dit is een uitbraak in prijs om mensen in de val te lokken, zou de prijs de komende dagen drastisch kunnen zakken. Hierbij zullen bovengenoemde supports met veel volume doorbroken worden, en is de weg vrij voor een nieuw diepterecord van 2018. Al lijkt dit scenario met het huidige nieuws en marktsentiment onwaarschijnlijk, het is wel iets om rekening mee te houden. Houd dus goed de bovengenoemde supportzones in de gaten!

RSI (relative Strenght Index):

Deze week behandel ik de RSI, ofwel de sterkte en richting van de trend. Waar de prijs omhoog blijft gaan zou je verwachten dat de sterkte van de trend dit ook doet. Op onderstaande afbeelding is goed te zien dat de prijs steeds hogere pieken maakt, echter maakt de RSI (indicator onder de prijs weergegeven) vanaf de tweede prijsstijging een lagere piek. Dit wordt ook wel een bearish divergence (negatieve afwijking)  genoemd. Hiermee wordt bevestigt dat de sterkte van de trend afneemt. Vaak zie je hierna nog een poging waarbij de prijs in de buurt van de hoogste piek komt maar de RSI aanzienlijk lager blijft steken. Wat hier vaak op volgt is een prijscorrectie. In onderstaand voorbeeld is de bearish divergence goed waarneembaar op een 30 minuten tijdsframe. Als veilig doel van de correctie is in dit voorbeeld gekozen voor de piek waarbij de RSI nog wel de prijsstijging volgde; $8.000,-

indicator bitcoin

Uiteraard is deze trendommekeer ook waarneembaar voor een mogelijke prijsstijging, dit wordt wel de bullish divergence (positieve afwijking)  genoemd. Hierbij geldt precies het tegenovergestelde; de prijs maakt een lagere laag, terwijl de RSI een hogere laag maakt. Zie hiervoor onderstaand voorbeeld waarbij de bullish divergence goed waarneembaar is op de dagelijkse chart.

prijs bitcoin

Voor beiden geldt; hoe groter het bekeken tijdsframe, des te groter de mogelijke stijging of daling  zal zijn. Dus een bearish divergence op de 15 minuten chart zal bijvoorbeeld 1% prijsverschil opleveren, waar de 4 uur chart al snel richting de 5% zal gaan. Op bovenstaande afbeelding betreft het de bullish divergence van 28 juni 2018, zoals jullie hebben gezien heeft Bitcoin daarna een flinke run gemaakt naar $8.500,- en wie weet waar deze run gaat eindigen……

 

’Alles wat we horen is een mening, geen feit. Alles wat we zien is een perspectief, geen waarheid’’

Groetjes en alvast een fijn weekend toegewenst!

Michiel Ipenburg

 

Mijn naam is Michiel, ik ben 29 jaar en ben mij zo'n 3 jaar geleden gaan specialiseren in technische analyse van cryptocurrencies zoals Bitcoin. Inmiddels geef ik al enige tijd trading cursussen aan zowel nieuwe als ervaren Bitcoin gebruikers. Op Bitned.nl verzorg ik met positieve energie een wekelijkse prijsupdate en schrijf ik hier en daar een leerzaam stuk over indicatoren die je kunt gebruiken voor technische analyses.