Het hoofd van de internationale afdeling van de China Regulatory Commission voor het bankwezen en verzekeringen heeft gewaarschuwd voor de “mythologisering” van blockchain-technologie, meldde het nieuwsprogramma South China Morning Post op 9 juli.

Op de vijfde Fintech-Bund Summit in Shanghai op 8 juli stelde Fan Wenzhong dat hoewel blockchain “een betekenisvolle innovatie” is, het slecht voor de innovatie is om de technologie te “mythologiseren”.

Fan zou hebben gezegd dat het moeilijk is om blockchain als een “revolutie” te zien, omdat het idee van multi-entry boekhouden al honderden jaren circuleert. Fan verklaarde dat “decentralisatie geen nieuwe trend is maar een lus, omdat de vroegste menselijke transacties geen centrale autoriteiten hadden.” Fan herhaalde de positie van de regering inzake cryptocurrencies:

“Blockchain is een nuttige innovatie, maar dat betekent niet dat cryptocurrencies, die blockchain heeft veroorzaakt, noodzakelijkerwijs nuttig zijn.”

China heeft een strenge houding aangenomen met betrekking tot cryptocurrencies. Volgens South China Morning Post hadden regelgevers eind mei de toegang tot 110 buitenlandse crypto-beurzen verboden, terwijl de politie 300 strafzaken met betrekking tot digitale valuta’s heeft onderzocht.

In mei onthulde een analyse van de Chinese overheid dat de gemiddelde levensduur van een blockchain-project 1,22 jaar is en dat slechts acht procent van de gelanceerde blockchain-projecten nog steeds in leven is. Ondanks de sombere analyse prees de Chinese president Xi Jinping de blockchain en noemde het “onderdeel van de technologische revolutie”. Xi zei:

“Sinds de 21e eeuw is begonnen, is wereldwijde wetenschappelijke en technologische innovatie een periode van ongekende intensiteit binnengetreden. Een nieuwe ronde van wetenschappelijke en technologische revoluties en industriële veranderingen is het reconstrueren van de wereldwijde innovatiekaart en het hervormen van de wereldwijde economische structuur.”

Bron: Cointelegraph