Door de geschiedenis heen heeft de menselijke beschaving enorme groeiperioden doorgemaakt, dankzij grote technologische vooruitgangen.

De vroegste – en misschien wel meest opvallende – was de ontdekking en beheersing van vuur, wat naar schatting ongeveer 700.000 jaar geleden is gebeurd. De Amerikaanse Raad voor Wetenschap en Gezondheid heeft daar archeologisch bewijs voor.

Vuur vormde de aanzet voor Homo Sapiens om te evolueren, waardoor ‘revolutionaire’ veranderingen voor de vroege mens plaatsvonden, wat mogelijk heeft geleid tot de vestiging van grotere nederzettingen en de ontwikkeling van meer ingewikkelde gereedschappen en een betere kwaliteit van leven. De ontdekking van vuur markeert het begin van de intellectuele ontwikkeling van de mens.

Hoewel de lijst van technologische ontdekkingen die de geschiedenis hebben veranderd talrijk zijn, kunnen we onze lijst beperken tot vijf van de grootste innovaties op het gebied van communicatietechnologie die de manier hebben waarop mensen toegang krijgen tot informatie en gegevens heeft veranderd.

Voor een uitgebreidere lijst met de grootste uitvindingen van de mens heeft The Atlantic een fantastische catalogus samengesteld en gerangschikt door enkele van ‘s werelds meest opmerkelijke historici, wetenschappers, ingenieurs en ondernemers.

 

De drukpers

Geprezen als een van de belangrijkste uitvindingen in de geschiedenis, is de drukpers bijna 400 jaar voor de rest van onze lijst uitgevonden. Johannes Gutenberg is de uitvinden van wat bekend staat als de Gutenberg-pers.

De pers maakte het snel en goedkoop printen van documenten en boeken in kleine oplagen mogelijk. Terwijl de drukpers zich over de wereld verspreidde, kregen steeds meer mensen toegang tot informatie – wat leidde tot een intellectuele revolutie en een grote rol speelde in de Reformatie.

Dit vermogen om informatie te verspreiden had duidelijke invloeden op de wetenschappelijke revolutie en de opkomst van leesvaardigheid bij volwassenen. Het leidde ook, ironisch genoeg, tot de achteruitgang van het Latijn en de ontwikkeling van volkstalen over de hele wereld.

De drukpers versnelde letterlijk het vermogen om informatie over de hele wereld te creëren en te delen, en speelde een grote rol in de ontwikkeling van het onderwijs op grote schaal.

 

Elektriciteit

Terwijl de drukpers de verspreiding van informatie en kennis over de hele wereld toestond, zaten mensen nog steeds in het donker.

Dat zou uiteindelijk veranderen aan het einde van 1800, toen een aantal wetenschappers de complexiteit van elektriciteit begonnen te begrijpen. De uitvinding van de gloeilamp, die in de loop van de 19e eeuw talrijke bijdragen had gekregen, bracht verlichting in de wereld als een van de eerste veel gebruikte toepassingen van elektriciteit.

Een van de applicaties werd al eerder ontwikkeld en was nog belangrijker voor communicatie. De elektrische telegraaf is ontwikkeld in de jaren 1830, waardoor mensen over de hele wereld berichten konden verzenden met behulp van een elektrisch circuit.

Dit legde de basis voor communicatiesystemen zoals telefoons, faxapparaten en, uiteindelijk, het internet.

 

Radio

De volgende stap in de ontwikkeling van communicatie was de opkomst van radio. In 1896 in Engeland patenteerde een zekere Guglielmo Marconi het idee van een draadloos telegrafiesysteem.

Marconi verzond zijn eerste draadloze verzonden signaal ooit – de eerste radiogolven – aan de overkant van de Atlantische Oceaan, vanaf het eiland Wight in Cornwall in 1901.

Voor de komende 20 jaar werd radiocommunicatie voornamelijk gebruikt door het leger. Maar in de jaren 1920 werd commerciële radio gelanceerd. De BBC begon met uitzenden in 1922 – en bracht mensen nieuws, informatie en entertainment.

Radio speelde op dat moment een belangrijke rol bij het brengen van nieuws naar de mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog – en veranderde toen de focus naar muziek en entertainment na de oorlogsdagen. Commercialisering veranderde de aard van radio, maar het speelt nog steeds een belangrijke rol bij het informeren van mensen over grote gebeurtenissen over de hele wereld.

Het succes van Radio ligt in het draadloze karakter ervan. Iedereen met een ontvanger kan afstemmen op een frequentie die binnen bereik, waarmee toegang tot informatie kan worden verkregen. Dit betekent ook dat veel mensen kunnen profiteren van een enkele ontvanger – waardoor het een van de krachtigste mediums is voor de uitwisseling van informatie.

 

Internet

Terwijl radio en televisie vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw over de hele wereld populair werden, duurde het nog 70 jaar (tot de jaren negentig) voordat het internet toegankelijk zou zijn voor het grote publiek.

De oorsprong lag in de jaren zestig, waar psycholoog en computerwetenschapper Dr. J.C.R. Licklider een reeks documenten produceerde die het idee van een ‘Intergalactisch Computernetwerk’ schetsten – waarmee een netwerk van wereldwijd verbonden computers toegang kon krijgen tot gegevens en deze kon delen, evenals programma’s kon gebruiken van andere sites.

In 1963 legde Licklider de basis voor de ontwikkeling van ARPANET terwijl hij de directeur was van het Advanced Department of Defense ‘Advanced Research Projects Agency’ (bekend als DARPA).

Voortbouwend op het concept van time-sharing, dat bestond uit het delen van computationele bronnen met meerdere gebruikers, werd de ontwikkeling van het internet voornamelijk aangedreven door het gebruik van packet switching als een middel om informatie over deze vroege, gesloten netwerken te verzenden.

Vanaf de jaren tachtig begon het internet zoals we het nu kennen te worden gecommercialiseerd, omdat bedrijven de mogelijkheden van een wereldwijd netwerk wilden omarmen en gebruikten. Dit leidde tot de opkomst van internet service providers.

Rond de eeuwwisseling had het publiek toegang tot e-maildiensten en webpagina’s, en in de volgende tien jaar volgde een explosieve groei, die werd gekenmerkt door de dot com bubble.

Het internet combineert alle bovengenoemde technologieën. Via een netwerk van wereldwijde computers en servers hebben mensen over de hele wereld toegang tot een bijna oneindige hoeveelheid informatie.

Bovendien biedt het internet nu een platform voor video en audio, dat de radio- en televisiewereld ondersteboven heeft gezet. De toepassingen zijn talrijk – en internet heeft de moderne wereld een nieuwe vorm gegeven.

Het is ook gedeeltelijk verantwoordelijk voor de infrastructuur waarop blockchain-technologie en cryptocurrencies zijn gebouwd.

 

Blockchain en cryptocurrency

Het internet is nu de technologie die wereldwijde netwerken met elkaar verbindt, waardoor honderden miljoenen mensen toegang krijgen tot informatie en met elkaar kunnen communiceren over de hele wereld.

Terwijl de digitale wereld bleef evolueren nadat het internet voor de massa’s toegankelijk was, werden nieuwere technologieën ontwikkeld met behulp van deze infrastructuur.

Met de mogelijkheid om te communiceren en gegevens te delen met gebruikers over de hele wereld via het World Wide Web, werden ook privacy en veiligheid een probleem.

Dit is waar de basis voor cryptocurrency is ontstaan ​​- de ontwikkeling van encryptietechnologie.

De ontwikkeling van cryptocurrencies vindt zijn oorsprong in de jaren tachtig, toen ‘cypherpunks’ bedreigingen met betrekking tot privacy hebben voorkomen. Zoals softwareproducent Jameson Lopp in november 2017 zei, zijn deze cypherpunks verantwoordelijk voor de uitvinding van blockchain-technologie en cryptocurrency:

“De oorsprong van de cypherpunk gaat terug tot de jaren tachtig. Een stel nerds die de belofte van internet en deze nieuwe communicatietechnologieën zagen, maar ook de duistere kant zagen.”

“Ze wilden privacybevorderende technologieën op het internet zelf zetten, bovenop de internetprotocollen en het toeval wilde dat digitaal geld een van die interessante dingen was waarvan de cypherpunks dachten dat het belangrijk was voor de samenleving. Een aantal cypherpunks hebben er decennialang aan gewerkt en het was pas in 2009 dat Satoshi met een goede oplossing kwam.”

Encryptietechnologie werd opnieuw gepionierd door overheids- en militaire instanties in de jaren zestig, terwijl de oorsprong van encryptie veel verder teruggaat. Desalniettemin, nadat digitale gegevensversleuteling was ontwikkeld, werd deze vrijgegeven aan het publiek in de late jaren 1980 en gedurende de jaren 1990 werd de cypherpunk-beweging officieel door Eric Hughes, Tim May en John Gilmore gevormd.

Met toegang tot eerder geclassificeerde technologie konden deze technologen doorgaan met het werk aan gegevensprivacy. Deze coderingstechnologie werd toen een essentieel onderdeel van het Bitcoin-protocol.

Het white paper van Bitcoin van Satoshi Nakamoto haalt zelfs het werk van Dr. Adam Back en zijn Hashcash-proof-of-work aan – dat is een algoritme dat kan worden gebruikt ter bescherming tegen denial-of-service-aanvallen.

Het werk van b-money maker Wei Dai, computerwetenschapper Ralph Merkle – die cryptografisch hashen uitvond – en een aantal andere wetenschappers die hebben gewerkt aan digitale tijdstempeltechnologie, hebben allemaal bijgedragen aan de uiteindelijke creatie van Bitcoin.

Bitcoin werd in 2009 geboren, op 4 januari, toen het genesisblok werd gemined. Hoewel de introductie in de eerste jaren traag verliep, zijn de dingen sindsdien enorm veranderd.

2017 was misschien wel het jaar waarin Bitcoin en cryptocurrencies in het algemeen doorbraken. Een sterke bull-run zag de cryptocurrency voorbij de $ 20.000 schieten.

Dit maakt dat Bitcoin en cryptocurrencies in het algemeen niet langer meer een obscure technologie is waar nerds over praten tijdens de lunchpauze in Silicon Valley.

Bitcoin en zijn blockchain zijn nog steeds de grootste, terwijl Ethereum een ​​nieuwe dimensie heeft gegeven aan de toepassingen en mogelijkheden van blockchain-technologie.

 

Een nieuwe wereld

Net als de eerste jaren van elektriciteit, radio en internet, worden de toepassingen van deze technologie nog steeds uitgevonden. Maar naarmate meer mensen grip krijgen op de mogelijkheden van cryptocurrencies en blockchain-technologie, vindt snellere acceptatie plaats.

Terwijl de crypto-industrie voortdurend evolueert, met een aantal grote spelers die in de afgelopen jaren de markt zijn binnengetreden, wordt blockchain-technologie nu ook door particuliere bedrijven over de hele wereld gebruikt.

Ironisch genoeg is dit waar blockchain-technologie anders is dan de hierboven genoemde technologieën. Radio- en internettechnologie werden eerst ontwikkeld en gebruikt voor overheids- en militaire operaties.

Bitcoin werd  echter in 2009 vrijgegeven aan het publiek en sindsdien wordt het wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt en heeft het talloze blockchain-projecten ontwikkeld – zowel publiek als particulier.

De toepassingen van blockchain-technologie worden nog steeds onderzocht en de potentiële effecten die de technologie op de samenleving kan hebben zijn gigantisch.

Bron: Cointelegraph

Een gedreven crypto trader met een obsessieve passie voor cryptocurrencies. Webdeveloper en redacteur voor Bitned. Ik ben dagelijks bezig met het optimaliseren van het gebruikersgemak van Bitned. Het is mijn taak om er voor te zorgen dat de lezers van Bitned worden voorzien van een gemakkelijk portaal om alles te leren over Bitcoin en andere cryptocurrencies. Hiernaast heb ik al ruim 3 jaar ervaring met crypto's en handel ik hier al in vanaf mijn 18e.