1. Wat is Ethereum nu eigenlijk?

Ethereum werkt als een decentraal platform, het is wel gebasseerd op de blockchain technologie. Het project is geheel open source. Het mining netwerk van de munt werkt volgens het proof of work princpe, zo krijg je geen specifieke chips die je kunt gebruiken waardoor centralisatie onmogelijk is. Je kunt bij Ethereum gebruik maken van een blockchain, hier wordt alles op gedaan en hier kun je naast Ethereum vele andere soorten munten verhandelen. Zo kun je hier dus heel makkelijk Ethereum kopen en verkopen, altijd leuk om de Ethereum koers bij te houden.

Ethereum heeft veel naamsbekendheid en de Ethereum koers is exponentieel toegenomen, als je er veel hebt is het handig om ze in een Ethereum wallet ze zetten. Steeds meer bedrijven uit de financiele sector werken nu samen met Ethereum om zo de dienstverlening te bevorderen. Een van de voorbeelden hiervan is Microsoft. De smart contract worden zo geprogrammeerd met een techniek die onstaan is binnen Ethereum, deze heet Solidity.

2. Wie is de oprichter van Ethereum?

In 2013 werd Ethereum bedacht door Vitalik Buterin en andere teamleden. Net als Bitcoin heeft Ethereum een betaaleenheid, deze wordt ‘Ether’ genoemd. Dit is de munt die je kunt kopen en waar je de Ethereum waarde van ziet.

3. Wat zijn de verschillen tussen Ethereum en andere cryptocurrency?

Ethereum wilt een programmeertaal opzetten die iedereen kan gebruiken, het heeft niet als voornaamste doel om te functioneren als waardemiddel. Ze willen dan ook niet dienen als een cryptovaluta, dit is mee een bijkomstigheid. De Ethereum prijs is voornamelijk om zo te kunnen programmeren en om applicaties te ontwikkelen. Ethers kunnen wel nieuw ontwikket worden, bij Bitcoin kan dit niet want hier zijn er maar 21 miljoen van. Ethereum heeft niet zo’n maximale grens waarin is vastgesteld hoeveel er gemaakt kunnen worden. Er is maar een grens en dat is dat je maximaal 18 miljoen Ethers per jaar kunt ontwikkelen. Hierdoor wisselt de waarde sterk en is het echt een schommeling waar je mee te maken krijgt. Totdat de waarde vaster is kan het dus niet echt als munt gebruikt worden.

Je kunt niet echt zeggen wat de munt waard zal zijn over zoveel jaar, dit kun je niet echt voorspellen. Het is wel zo dat de munt erg populair is, hij staat niet voor niets op de tweede plek van de cryptomarkt. Ethereum wordt vaak gebruikt voor Initial Coin Offerings en voor andere soort projecten. Ook is het zo dat Ethereum alsmaar en groter platform zal worden waarop meer vraag zal komen. Hoe groter het platform, hoe hoger de vraag en hoe hoger de koers.

4. De voordelen van Ethereum?

Ethereum werkt volgens het ERC20 token protocol, hier kunnen veel oplossingen gemaakt worden. Zo wordt het steeds simpeler om een ICO op te zetten, ook kun je zo handiger munten verkopen. De munt heeft een bijzonder goed jaar achter de rug en is erg veel gestegen. Enkele projecten die ontstaan zijn via de Ethereum technologie zijn BAT, Aragon, Iconomi en Wings. Daarnaast is de transactie tijd veel sneller, je hebt maar 15 seconden nodig om een transactie te voltooien. De schaalbaarheid is eigenlijk onbeperkt, dit is een groot voordeel. Het platform wordt steeds beter en alles gaat eigenlijk steeds soepeler lopen. Ook kun je het veel makkelijker programmeren en het systeem heeft een flexibele vorm. Hierdoor kun je makkelijker gebruik maken van smart contracts. Ethereum is veel goedkoper dan Bitcoin en ze vragen dan ook een lagere fee om een een transactie te voltooien. De ontwikkeling van Ethereum vindt plaats via een Zwitserse Ethereum stichting. Je kunt eg goed de duidelijke en transparante organisatiestructuur zien en er is mate van toezicht op de ontwikkelingen van het Ethereum netwerk.

5. De nadelen van Ethereum?

Ethereum heeft eigenlijk nog nooit slecht nieuws gehad. Je weet alleen nooit of dit zo blijft, Ethereum werkt namelijk wel samen met niet goed ontwikkelde onafhankelijke DAO’s, dApps en frauduleus opgezette ICO’s, deze kunnen nog wel eens slecht in het daglicht worden gezet. Ethereum zal dus extra moeite moeten doen om er voor te zorgen dat de beveilig wel goed is, deze moet namelijk niet in gevaar komen door de samenwerking met de andere projecten. Voor de extra veiligheid kun je jouw Ethereum dus op een Ethereum wallet zetten, zo loop je minder risico.