De Financial Stability Board (FSB), een organisatie die zich richt op het analyseren en het doen van aanbevelingen aan de G20 over wereldwijde financiële systemen, heeft een framework gepresenteerd voor het monitoren van crypto-activa.

Het bevat met name een lijst van verschillende statistieken die de FSB zal gebruiken om de ontwikkelende crypto-markten in de gaten te houden en “moet helpen om risico’s voor de bescherming van consumenten en beleggers, marktintegriteit en mogelijk financiële stabiliteit te identificeren en te beperken.”

Het gestandaardiseerde framework werd samen met een rapport op maandag gepubliceerd en is voorgelegd aan de financiële ministers en presidenten van de centrale bank van de G20-landen.

Volgens het document zullen de monitoringinspanningen van de FSB zich concentreren op de prijsvolatiliteit van crypto-activa, de omvang en groei van initial coin offerings (ICO’s), het ruimere gebruik van crypto’s bij betalingen en institutionele exposure, evenals de volatiliteit van de markt in vergelijking met goud; valuta’s en aandelen.

De FSB – die wordt geleid door de gouverneur van de Bank of England, Mark Carney – zal ook periodieke rapporten opstellen om inlichtingen te verzamelen voor het vertrouwen van de markt, aldus de publicatie.

De organisatie zet de redenering achter het framework verder uiteen en zegt:

“Hoewel de FSB van mening is dat crypto-activa op dit moment geen materieel risico vormen voor de mondiale financiële stabiliteit, erkent het de noodzaak van waakzaam toezicht in het licht van de snelheid van marktontwikkelingen.”

Het rapport gaf aan dat, naast de FSB, ook andere internationale regelgevende organisaties hun inspanningen opvoeren voor het monitoren van specifieke gebieden van de cryptocurrency-industrie.

Zo werkt de International Organisation of Securities Commissions, een wereldwijd toezichthoudend orgaan van effectenwaakhonden, aan een eigen kader om de lidstaten te helpen de impact van binnenlandse en buitenlandse ICO’s op beleggers beter te analyseren.

Ondertussen verzamelt het Basel Committee on Banking Supervision (BCBS) gegevens over de directe en indirecte exposure van de aangesloten banken aan cryptocurrency in een poging om de potentiële impact van de technologie te bepalen.

Het FSB-rapport is het resultaat van de G20-bijeenkomst in maart van dit jaar, waarin oproepen werden gedaan tot wereldwijde regulering van cryptocurrencies. Zoals eerder gemeld door CoinDesk, stemden de lidstaten er destijds mee in dat er eerst aanbevelingen nodig zijn over welke gegevens zouden moeten worden gebruikt om de crypto-mark te controleren en daarvoor werd juli als deadline gesteld.

Bron: Coindesk

Hi! Mijn naam is Wessel en ik werk vanaf november 2017 bij Bitned. In mijn vrije tijd hou ik mij veel bezig met crypto's. Dit begon voor mij allemaal rond december 2016, en sindsdien ben ik er elke dag mee bezig. Samen met mijn collega's zal ik ervoor zorgen dat Bitned.nl een site wordt waar het laatste nieuw over crypto mooi verzorgd geplaatst zal worden. Veel leesplezier!