Een website die aftelt naar de start van EOS’ mainnet, stelt momenteel dat de mainnet van de cryptocurrency net is gelanceerd. Op 9 juni (01:00 UTC) besloten de EOS Mainnet Launch Group (EMLG) -leden unaniem om door te gaan met de lancering van de EOS-blockchain.

Naar verluidt begon het officiële “startsequentie” -proces later die dag en zal het binnen de komende twee dagen worden voltooid. Om de EOS-blockchain live te laten gaan, waren er een aantal stappen en processen die naar tevredenheid moesten worden voltooid.

Een van deze stappen is ingrijpen in de seed nodes. Om het proces te vergemakkelijken, moet het EMLG een aantal vertrouwde peers aanbevelen om mee te meshen, naast de bijbehorende software en systeemvereisten. Het EMLG moet ook bepalen hoe het validatieproces op het EOS-netwerk moet worden uitgevoerd. Op basis van de resultaten van het validatieproces kan het hoofdkanaal live gaan.

Een andere belangrijke stap die moet worden gezet, is het stemmen op de eerste 21 blockproducenten. Er zullen naar verluidt officiële berichten worden geplaatst door kandidaat-blockproducenten. Voor het stemproces moeten 150 miljoen tokens worden uitgegeven. Zodra dit is gebeurd, wordt de chain officieel aangeduid als de EOS-mainnet en is deze toegankelijk voor de community van het platform.

Mochten houders van tokens in dit stadium beslissen om hun tokens ongedaan te maken, dan kunnen ze dat doen en ze ook na 72 uur terugvorderen. Om te kunnen stemmen, zijn er een aantal tools ontwikkeld door community-ontwikkelaars. Deze hebben echter nog geen officiële beveiligingsaudit doorstaan ​​en worden daarom niet aanbevolen. Als je privésleutels invoert in een hulpprogramma van derden, kunnen houders al hun geld verliezen.

Het enige stemgereedschap dat op betrouwbare wijze kan worden gebruikt, is goedgekeurd door Block.one, het bedrijf achter EOS, een op de command-regel gebaseerd hulpmiddel genaamd “cleos”, dat is gebundeld met de EOSIO-software.

Twijfelachtig bestuur en kritieke kwetsbaarheden

Het EOS-project heeft veel kritiek gekregen en heeft de afgelopen weken een aantal tegenvallers gezien. Met name de lancering van de EOS-mainnet moest worden uitgesteld, deels vanwege kritieke beveiligingskwetsbaarheden die werden aangewezen door een Chinees cyberbeveiligingsbedrijf, maar ook vanwege wat leek op problemen met protocolschending.

Blockproducenten zouden hebben besloten om 19.000 extra EOS-tokens te drukken om een probleem met het Random Access Memory op te lossen. Dit bleek echter in strijd te zijn met het protocol van EOS, dat een plafond instelt voor het aantal tokens dat in omloop kan zijn.

 Op het moment van schrijven handelt EOS tegen $12.37, een daling ten opzichte van de $14.7 die de cryptocurrency eerder deze maand bereikte op het moment dat het mainnet live zou gaan. De marktkapitalisatie van EOS is $11 miljard.

Bron: Cryptoglobe