Op het moment van schrijven heeft de EOS-blockchain meer dan 169.000 stemmen (16,933%) gekregen die de groep van ‘blockproducenten’ bepalen die belast zal worden met het onderhouden van het EOS-netwerk. De succesvolle lancering is een verademing voor EOS-investeerders na een nerveus traag stemproces.

Het complexe stemsysteem zorgde ervoor dat EOS-houders apathisch waren als kiezers, waardoor het risico voor het niet behalen van de stemdrempel van 15% aanzienlijk was. Omstreeks 18:45 UTC werd de drempel van 15% gehaald en werden de 21 tijdelijke en willekeurige BP’s vervangen door de 21 officieel gekozen BP’s.

Volgens de EOS ‘Constitution’ behouden de 21 gekozen blockproducenten hun positie niet voor altijd. Sterker nog, EOS-voting is een oneindig proces, waarbij de stemmen om de twee minuten worden herrekend om ervoor te zorgen dat de reeks “actieve” BP’s voortdurend verandert. Dus als BP’s hun “baan” willen behouden, moeten ze ervoor zorgen dat ze goed werk verrichten; anders kunnen sommige van de “standby” BP’s meer stemmen krijgen en het werk van hen overnemen. Je kunt zo vaak stemmen als je wilt, alsook je stem wijzigen.

Hoge verwachtingen voor EOS, maar vragen blijven

Token-houders kunnen nu communiceren met de EOS-blockchain en ontwikkelaars zijn vrij om te beginnen met het innoveren en testen van applicaties. Er zijn hoge verwachtingen van het EOS-ecosysteem, gezien de maar liefst 4 miljard dollar die het ICO een heel jaar heeft opgehaald. Velen in de EOS-community hopen EOS te zien als een superieure cryptoasset ten opzichte van Ethereum, als een platform voor decentralisatie-applicaties met meer functionaliteit en schaalmogelijkheden.

Critici zeggen dat het totale aantal stemmen nog steeds verrassend laag is, aangezien slechts 17% binnen een week heeft gestemd, met de bezorgdheid dat de meerderheid van de tokenhouders apathisch zijn of hun tokens verloren hebben. Het niveau van centralisatie heeft voor kritiek gezorgd van veel industrie-waarnemers; zowel wat betreft de verdeling van het aanbod als het kleine aantal van 21 gekozen blockproducenten.

Bron: Cryptoglobe