Nu de drempel van 15 procent die nodig is om een quorum te kunnen vormen is gehaald, is het EOS-netwerk nu operationeel. Alle normale functies worden nu geactiveerd.

 

Concentratie van stemkrachten

In een officiële aankondiging zei het team dat het netwerk met succes het eerste block heeft geproduceerd. Maar toch, het bekijken van de stemstatistieken toont alarmerende tekenen van centralisatie en concentratie van macht.

Zoals eerder gemeld, is 50% van alle EOS-tokens in het bezit van slechts 10 adressen. In totaal 1000 adressen hebben 85,81 procent van alle 1 miljard tokens die verdeeld zijn tijdens de Initial Coin Offering (ICO), die een jaar duurde. Dit kan serieuze centralisatie van stemkracht betekenen, wat al tijdens de verkiezing van de Block Producers (BP’s) voor problemen kan gaan zorgen.

Een nadere blik op de verdeling van de stemmen onthult ernstig whale-gedrag. Bitfinex, een van de leidende kandidaten, staat momenteel 8e op de BP-lijst en heeft van slechts van 4 kiezers meer dan 50% van het totaalaantal stemmen gekregen.

Hier is de samenvatting van de EOS BP-stemmingen:

Met name heeft de top voter (gyzdcmjwgmge) meer dan 8.500.000 stemmen toegekend aan Bitfinex, goed voor ongeveer 27% van alle stemmen die de cryptocurrency-beurs heeft ontvangen. De cijfers zijn hier te zien.

Een ander voorbeeld van de discrepantie is te zien bij een andere BP-kandidaat – EOS New York, die 50% van zijn stemmen kreeg van meer dan 40 stemmers in totaal.

Het is duidelijk dat machtige vrienden met veel tokens voordelen heeft. En hoewel het belangrijkste doel van EOS is om alles te decentraliseren, herinnert de huidige toestand van de BP-verkiezing ons pijnlijk aan traditionele bestuursstructuren, die het project juist overbodig hoopt te maken.

 

Maar hey! Het eerste block is geproduceerd!

Nu 150 miljoen EOS-tokens zijn gebruikt om te stemmen, wordt het mainnet officieel geratificeerd, waarop de EOS-prijs reageerde met een stijging van ongeveer 5 procent in de afgelopen 24 uur. Het bereiken van een quorum van 15 procent was een noodzakelijke voorwaarde om de functionaliteiten van het netwerk te activeren. Bovendien kunnen gebruikers nu hun tokens ongedaan maken en ze na een wachtperiode van drie dagen opnieuw claimen.

Op het moment van schrijven werd slechts iets meer dan 17 procent van de tokens gebruikt om te stemmen en we moeten nog zien welke entiteiten als BP’s zullen worden gekozen. Dit heeft duidelijk een enorme impact op de verdere ontwikkeling van het EOS-netwerk. De gecentraliseerde distributie van tokens die aan slechts een handvol adressen werden toegekend heeft een paar houders veel macht gegeven, wat een grote impact zou kunnen hebben op het EOS-netwerk.

Bron: Bitcoinist