In plaats van te worden beschreven als een cryptocurrency, wordt NEO vaak beschreven als een smart economy. Het werkt op een vergelijkbare manier als Ethereum. NEO lijkt een link te leggen tussen de reële economie en de digitale economie, welke op dit moment vrijwel volledig gescheiden zijn.

Door nauw samen te werken, kunnen ze de twee efficiënter en gereguleerder maken, wat een tegenstrijdig klinkt in de wereld van digitale financiën. De reden dat Ethereum en NEO vaak worden vergeleken, is omdat alles wat je op het Ethereum-platform kunt doen, je ook kunt doen op NEO’s platform; het is echter de moeite waard om in gedachten te houden dat NEO een nieuwere cryptocurrency is en daarom de gebreken in het Ethereum-platform heeft gezien en hard heeft gewerkt om deze te verbeteren.

NEO heeft zijn eigen consensusalgoritme ontwikkeld, waardoor het sneller is dan Bitcoin en Ethereum, omdat op elk punt in de blockchain slechts één block per moment wordt voorgesteld. Het betekent ook dat er een lager risico is verbonden aan transacties met grote bedragen, omdat je slechts op één bevestiging hoeft te wachten.

Hoewel het een gecentraliseerde blockchain is, denken ze dat dit geen problemen zal opleveren. Dit komt omdat ze wel gedecentraliseerd als het op eigendom aankomt, omdat de consensus-nodes over de hele wereld zijn verspreid. Ze zijn ook een aanvraagformulier aan het ontwikkelen waarmee iedereen zich kan registreren om te worden genomineerd, en waarmee hun identiteit bevestigd kan worden. Ze werken hard om de structuur op verschillende manier volledig gedecentraliseerd te krijgen, en zijn al goed op weg.

Een kenmerk dat NEO echt onderscheidt van anderen is de transactiesnelheid. Momenteel worden 1.000 transacties per seconde verwerkt, maar experts van het NEO-team vertrouwen erop dat dit kan worden uitgebreid tot 10.000 transacties per seconde, door verbeteringen aan te brengen in het peer-to-peer-netwerk. Tegen 2020 willen ze 100.000 transacties per seconde hebben bereikt.

Een punt van kritiek is dat NEO niet erg schaalbaar is, maar ondanks dit nadeel zit het vol met technische vooruitgang wat het ver boven andere cryptocurrencies van een vergelijkbaar soort plaatst. Het probleem waarmee ze worden geconfronteerd is dat mensen nog steeds Ethereum boven hen kiezen omdat ze niet weten hoe het werkt, en Ethereum is een bekend platform. Het is de tweede meest populaire cryptocurrency qua van marktkapitalisatie, wat bewijst dat meer mensen er van hebben gehoord en vertrouwen hebben in NEO.

Het harde werk houdt niet op. Naast het werk om het platform gedecentraliseerd te maken, zijn er ook plannen om een hyper v-m te creëren om dit platform constant beter en beter te maken.

Bron: Cryptodaily.co.uk