Centrale banken hebben een dood broertje aan Bitcoin en cryptocurrencies. Hoewel er enkele positieve dingen gebeuren, blijft het algehele sentiment nogal negatief. De geldigheid van cryptocurrencies en hun gedecentraliseerde technologieën worden nog steeds in twijfel getrokken, vooral door banken.

Bepaling van de waarde van Bitcoin

Veel mensen en instellingen worstelen met het bepalen van de waarde van Bitcoin. Een gedecentraliseerde vorm van geld die niet centraal wordt uitgegeven of gecontroleerd, betekent veel verschillende uitdagingen. Bovendien werpt het ook de vraag op of deze vorm van geld ooit een tastbare waarde kan hebben. Hoewel Bitcoin een marktprijs heeft, fluctueert het regelmatig.

Voor centrale banken is dit een duidelijke indicator dat Bitcoin te volatiel is. Er zijn de afgelopen negen jaar veel ups en downs geweest. Elk jaar lijkt er een bearish trend te zijn voordat de Bitcoin-prijs weer omhoog gaat. Gedurende 2018 is die bearish trend heel duidelijk geworden, waardoor de waarde van een Bitcoin met bijna twee derde is afgenomen.

In vergelijking met goud is Bitcoin veel volatieler. Tegelijkertijd is het duidelijk dat goud ook wat aantrekkingskracht heeft verloren als het gaat om beleggen, ook al is het nog steeds een stabiele vorm van waarde. Sommige mensen hebben dat label ook aan Bitcoin gegeven, hoewel het duidelijk te volatiel is om die last te dragen. Dat gezegd hebbende, de waarde van Bitcoin heeft zich redelijk goed gehouden in vergelijking met een jaar geleden, omdat het nog steeds een stuk hoger is in vergelijking met 19 juni 2017. Op dat moment had één BTC een waarde van ongeveer $2.500.

De “noodzaak” voor centralisatie

Een van de discussies die vaak naar boven komt, is het gebrek aan centralisatie van Bitcoin. Meer specifiek, er is geen centrale ontwikkelaar, bedrijf, bank of overheid die verantwoordelijk is voor het behoud van ‘s werelds toonaangevende digitale valuta. Het is heeft heel andere kijk op het hele concept van geld, en de centrale bank worstelt daar nog steeds mee. Financiën gaat, voor banken, alleen maar om vertrouwen – we hebben geen andere keuze dan ze te vertrouwen met ons geld. Bitcoin, aan de andere kant, is volledig vertrouwenloos, en daarin ligt de bedreiging voor banken die profiteren van de financiën van anderen.

Sommige experts gaan zelfs zover dat ze beweren dat Bitcoin een existentiële bedreiging voor centrale banken vormt, en noemen het zelf ‘The Napster of Money’. Bovendien is het een alternatief voor traditioneel bankieren. Dat betekent niet noodzakelijk dat dat zal lukken, maar het vormt een interessant concept. Het peer-to-peer-karakter van Bitcoin mag ook niet over het hoofd worden gezien. Toch is het veilig om te zeggen dat de Bitcoin-prijs eenvoudigweg vooruit is gegaan op basis van hoe ver de technologie door de jaren heen is ontwikkeld.

Dit alles creëert een zeer interessante toekomst voor cryptocurrencies. De ‘wisseling van de wacht’ in financiën zal vroeg of laat gebeuren. Niemand weet of cryptocurrencies in dat opzicht zullen slagen of in de allereerste plaats investeringsmiddelen voor speculanten zullen blijven. Totdat Bitcoin’s technologie volwassen is, zal het niet als een traditionele valuta worden gebruikt. Gelukkig verbeteren de dingen in dit opzicht, met dank aan onder andere het Lightning Network.

Bron: Newbtc