De aanstaande hardfork van Ethereum (ETH), Constantinople, zal volgende maand in een testomgeving worden geactiveerd. Dit zeiden de kernontwikkelaars afgelopen vrijdag.

De Constantinople hardfork voert wijzigingen door die de efficiëntie van het platform vergroot en het economisch beleid wijzigt. Ook stelt de hardfork de zogenaamde “difficulty bomb”, een stuk code bedoeld om het netwerk aan te moedigen om zijn kern consensus-algoritme te veranderen, uit.

Tijdens een videogesprek zeiden ontwikkelaars dat de upgrade rond 9 oktober op een cross-client-testnet wordt geactiveerd, genaamd Ropsten. Deze testomgeving bootst de omstandigheden van het ethereum-netwerk na. De block-bevestigingstijden in de testomgeving zijn echter onvoorspelbaar. Daarom is het exacte blocknummer, vanaf wanneer de upgrade actief zal zijn, nog niet bekend.

Evenzo moet de timing voor het activeren van Constantinopel op het mainnet, of live blockchain, van ethereum nog worden vastgesteld.

Tijdens het videogesprek zei mededirecteur van de Ethereum Foundation Hudson Jameson dat november of december de periode is wanneer codewijziging zal worden doorgevoerd.

Vitalik Buterin, de maker van ethereum, kwam ook aan het woord. Hij merkte op dat veranderingen die voortvloeien vanwege de aanstaande difficulty bomb code niet snel merkbaar zullen zijn. Er is dus weinig haast om de Constantinople-upgrade live te krijgen.

“Het is helemaal niet dringend,” zei Buterin. En ging verder met: “We zijn waarschijnlijk nog drie maanden safe, misschien zelfs nog langer.”

De hardfork veroorzaakte enige discussie binnen de community

De ethereum improvement proposals (EIP’s) die deel uitmaken van de Constantinople-upgrade hebben enige discussie veroorzaakt. Zo zien de miners bijvoorbeeld hun inkomsten dalen vanwege de vermindering van de uitgifte van het aantal ETH. Daarnaast vinden er een aantal kleine technische wijzigingen plaats.

Ontwikkelaars bespraken ook EIP’s die mogelijk worden opgenomen in een volgende hardfork, die de naam Istanbul zal hebben. Deze hardfork staat momenteel acht maanden nadat Constantinopel is gelanceerd gepland.

Zo zijn er nog onenigheden over of ethereum wijzigingen in zijn onderliggende proof-of-work-algoritme zou moeten implementeren. Zo wil men ASIC’s – een soort mining-hardware waarvan velen denken dat ze centralisatie veroorzaken – van het netwerk dwingen. Ethereum-onderzoeker Danny Ryan zegt dat Casper vooruitgang boekt, ondanks dat er nog geen duidelijke richting is bepaald. Casper is het voorstel om ethereum naar een nieuw consensusalgoritme te verplaatsen.

Tijdens het videogesprek zei Ryan:

“De plannen lijken vorm te krijgen.”
BRONCoindesk
Timo is stagiair bij Bitned. Hij assisteert het nieuws-team en monitort opkomende ontwikkelingen in blockchain-technologie. Timo kocht in 2016 zijn eerste Bitcoin, maar heeft hier verder nooit mee gehandeld. Hij heeft momenteel geen waarde in alternatieve cryptovaluta's of nieuwe projecten.