Schnorr komt eraan …

De bitcoin-upgrade heeft zijn meest significante stap gezet in de richting van implementatie vorige week toen de invloedrijke ontwikkelaar Pieter Wuille een concept onthulde waarin de technische samenstelling werd geschetst. Met die release is het idee, waaraan al jaren door Bitcoin-ontwikkelaars wordt gewerkt, een stap dichter bij het verbeteren van de schaalbaarheid en de privacy van ‘s werelds meest waardevolle cryptocurrency.

Effectief maakt dit Schnorr de volgende grote verandering van Bitcoin, wat betekent dat het de grootste codewijziging zal zijn sinds Segregated Witness (SegWit), een cruciale bugfix die vorig jaar een veldslag binnen de bitcoin-community veroorzaakte voordat het uiteindelijk werd aangenomen.

Op technisch niveau zou het toevoegen van ondersteuning voor Schnorr, een systeem voor digitale handtekeningen, bitcoin-gebruikers een nieuwe manier geven om cryptografische sleutels te genereren die ze nodig hebben om bitcoin op te slaan en te verzenden. Daarmee effent het ook de weg voor een aantal andere voordelen, waaronder het aanpakken van privacyvraagstukken en schaalbaarheid, ongetwijfeld twee van de meest zorgelijke problemen van bitcoin.

“Het is een bouwsteen voor een verscheidenheid aan verbeteringen”, vertelde Wuille aan CoinDesk, eraan toevoegend dat er enkele verbeteringen zijn die nog niet veel aandacht hebben gekregen. En hoewel Wuille hoopt dat de improvement uiteindelijk zal worden aangenomen, voegde hij eraan toe dat het “uiteindelijk aan de gebruikers” is of ze het willen accepteren – zoals het geval was met SegWit.

Verschillende top bitcoin-ontwikkelaars zijn co-auteur van de upgrade, waaronder Bitcoin Core-bijdragers Johnson Lau en Gregory Maxwell. Het technische, op wiskunde gebasseerde voorstel schetst het exacte signatuurschema dat in de code van bitcoin geïntegreerd kan worden.

Blockstream-ingenieur en co-auteur Jonas Nick vertelde CoinDesk:

“Het standaardiseren van Schnorr voor bitcoin is een grote stap in het gebruik ervan in bitcoin.”

 

Een weg vooruit

Ten eerste helpt de BIP-draft toekomstige verwarring te voorkomen door een standaard voor te stellen die ervoor zorgt dat alle ontwikkelaars en verkopers de Schnorr-handtekeningcode op dezelfde manier implementeren.

Hoewel de volledige beschrijving kan worden gelezen in het uiterst technische BIP, is het belangrijkste idee dat het de wiskunde die nodig is om Schnorr-handtekeningen te produceren, een alternatief beschrijft voor het Elliptic Curve Digital Signature Algorithm (ECDSA), het enige algoritme dat wordt gebruikt om sleutels te produceren en transacties te verifiëren binnen het Bitcoin-netwerk.

Schnorr heeft echter één ding gemeen met het signatuurschema dat het wil verdringen. Als het plan wordt geaccepteerd, gebruikt het dezelfde wiskundige “curve” die ECDSA gebruikt om de sleutels te produceren, “secp256k1” genaamd.

Het is een hoop lastige wiskunde, dus het is geen verrassing dat de release een technische discussie op gang bracht binnen de bitcoin developers mailinglist.

Maar er is tot nu toe nog geen grote ruzie geweest, en ontwikkelaars zijn optimistisch, vooral omdat een van de belangrijkste voordelen van Schnorr is dat, in tegenstelling tot ECDSA, de beveiliging van Schnorr wiskundig kan worden bewezen.

Hoewel Schnorr op zichzelf een aantal verbeteringen biedt, zijn ontwikkelaars ook enthousiast over het feit dat dit ook de weg zal banen voor een reeks veranderingen die daar bovenop kunnen worden gebouwd, zoals nieuwe privacytechnieken.

Op dit moment is het duidelijk wanneer gebruikers zogenaamde “multi-sig-transacties” verzenden, wat een meer geavanceerd type transactie is waarbij meer dan één persoon vereist is om een transactie te ondertekenen. Maar Schnorr maakt de weg vrij voor een techniek die ervoor zorgt dat deze transacties er hetzelfde uitzien als elke andere transactie.

Nick merkt op dat Schnorr ook zal leiden dat deze geavanceerde transacties goedkoper zullen worden, een belangrijke verbetering omdat transacties in tijden van congestie erg duur kunnen worden.

En het lijkt erop dat nieuwe technologie die bovenop Schnorr is gebouwd regelmatig wordt ontwikkeld.

“Vanwege de rijkdom aan nieuwe ontdekkingen denk ik dat deze technologieën stapsgewijs moeten worden ontwikkeld, en mijn focus voor een eerste stap is Schnorr en Taproot,” zei Wuille, verwijzend naar de Bitcoin-verbetering “Taproot” die eerder dit jaar werd voorgesteld door een andere invloedrijke bitcoin-ontwikkelaar Greg Maxwell om de privacy van bitcoin verder te verbeteren.

 

Minder tegenstanders?

Dat gezegd hebbende, er is nog een lange weg te gaan – Schnorr is een enorm project met veel bewegende delen.

Hoewel dit BIP een standaard voor ontwikkelaars biedt om op te bouwen, merkte Nick op dat er ook een code-implementatie is waar al eeuwen aan wordt gewerkt, waarmee veel van wat er in de BIP-draft staat in de praktijk wordt gebracht.

En wanneer ontwikkelaars alles hebben uitgevochten, en er geen problemen meer zijn, moeten de ontwikkelaars nog bedenken hoe ze het toe gaan voegen aan Bitcoin.

“De details over hoe het in Bitcoin moet worden ingezet, worden nog steeds actief besproken,” zei Nick.

Na het doormaken van een paar zogenaamde “consensus” -veranderingen in zijn jaren als  bitcoin-ontwikkelaar, gaf Wuille een bijzonder lange lijst van dingen om te doen.

“Zoals elke consensuswijziging, zal het een lang proces zijn waarbij een ontwerp voor integratie volledig wordt ingevuld, gepubliceerd, opmerkingen van de technische gemeenschap en het ecosysteem worden verzameld, implementaties van zowel consensusregels als integratie in wallet-software worden geschreven, een implementatieplan wordt voorgesteld, en als alles goed gaat, wordt het geactiveerd”, zei hij.

In de e-mail waarin hij het BIP introduceerde, voegde hij eraan toe dat als het BIP wordt “geaccepteerd” door de bredere bitcoin-community “we zullen werken aan meer productie-geschikte referentie-implementaties en tests.”

Er is echter nog een potentieel struikelblok in ieders gedachten.

Schnorr is een bijzonder grote upgrade. Hoewel er elke dag wijzigingen worden aangebracht aan bitcoin, met codebijdragen afkomstig van een diverse groep van medewerkers gestationeerd over de hele wereld, is Schnorr een zeldzamer type verandering, omdat het de belangrijkste regels in bitcoin beïnvloedt.

SegWit was de laatste wijziging in de “consensus”-code die werd aangebracht in bitcoin, waardoor een zo groot debat ontstond dat degenen die het niet eens waren met de verandering zich afsplitsten en hun eigen cryptocurrency creëerden zonder SegWit.

De meest enthousiaste supporters van SegWit maakten zelfs hoeden om hun steun voor de codeverandering te uiten. Blockchain-adviseur Francis Pouliot grapte dat vergelijkbare advocatenhoeden moeten worden gemaakt voorafgaand aan Schnorr, voor het geval er een soortgelijk venijnig debat uitbreekt.

Hij is niet de enige ontwikkelaar die deze mogelijkheid in gedachten heeft.

“Het lijkt er nu op dat er minder tegenstanders zijn dan met SegWit”, zei ontwikkelaar Riccardo Casatta, hoewel hij eraan toevoegde dat hij geen risico’s neemt:

“Je kunt niet zeggen hoe het zal gaan en zoals altijd is het beter om geduldig te zijn.”

Bron: Coindesk

 

Een gedreven crypto trader met een obsessieve passie voor cryptocurrencies. Webdeveloper en redacteur voor Bitned. Ik ben dagelijks bezig met het optimaliseren van het gebruikersgemak van Bitned. Het is mijn taak om er voor te zorgen dat de lezers van Bitned worden voorzien van een gemakkelijk portaal om alles te leren over Bitcoin en andere cryptocurrencies. Hiernaast heb ik al ruim 3 jaar ervaring met crypto's en handel ik hier al in vanaf mijn 18e.