De in Tokio gevestigde tech gigant Hitachi en telecomoperator KDDI testen een biometrisch, op blockchain gebaseerd systeem om retailbetalingen mee te kunnen voldoen. Met behulp van Hitachi’s blockchain, gebouwd op het Hyperledger Fabric-platform, is het biometrische verificatiesysteem ontworpen om het couponsysteem van KDDI te integreren, waardoor klanten met kortingsbonnen aankopen in de winkel alleen met behulp van hun vingerafdrukken kunnen valideren.

Hitachi heeft het eerste standaard blockchain-patent in Japan in handen, dat in 2003 werd ingediend.

De bedrijven doen een proef in het Shinjuku-district in Tokio en bij Mister Donut Takadanobaba Toyamaguchi Shop, een lokale donutwinkel.

Met Hitachi’s eigen technologie kan een coupongebruiker zijn account verifiëren met behulp van een vingerafdrukscanner – zonder de fysieke coupon. Het verzoek wordt vervolgens verzonden naar de blockchain en geverifieerd aan de hand van biometrische informatie, waardoor een elektronische handtekening wordt gegenereerd om de transactie af te handelen.

De blockchain-betalingen worden “met de hand afgehandeld”, waardoor de verwerkingstijd wordt verkort en het gemak wordt verbeterd, waarbij informatie op een veilige manier cryptografisch in het netwerk wordt opgeslagen. De blockchain-transacties kunnen ook worden afgehandeld zonder de smartphone van de accounthouder.

Legacy-platforms zijn daarentegen kwetsbaar voor hacks of datalekken, waarbij de legitimatiegegevens van klanten regelmatig bloot worden gesteld. Volgens een rapport van Shape Security heeft de consumentenbanken-sector in de Verenigde Staten een risico op een potentieel verlies van “bijna $50 miljoen per dag als gevolg van aanvallen op persoonsgegevens.” Business Insider meldt dat “ten minste 15 afzonderlijke inbreuken op de beveiliging bij detailhandelaren van januari 2017 tot nu hebben plaatsgevonden. Velen daarvan werden veroorzaakt door gebreken in betalingssystemen, online of in winkels.”

“Aangezien het manipuleren van gegevens rondom kortingsbonnen in de blockchain buitengewoon moeilijk is, is het eenvoudig om de geschiedenis van coupongebruik te delen en de betrouwbaarheid tussen KDDI en aangesloten winkels te waarborgen,” zei Hitachi in een verklaring.

Als lid van het Hyperledger Project, een overkoepelend project van open-source blockchains en gerelateerde tools gelanceerd door de Linux Foundation in december 2015, heeft Hitachi een lang blockchain-traject gehad, dat begon in 2000. De huidige innovaties zijn gebaseerd op het verkennende onderzoek van het bedrijf uit het verleden.

“Hitachi ontwikkelt de basistechnologie voor authenticatie van onderzoeksnotities – Veilige authenticatie en elektronische archivering van experimentele notities en ideeën die op papier zijn geschreven, 12 september 2006

Tot nu toe was het gebruikelijk dat onderzoekers dagelijks ideeën, experimentele gegevens en andere aantekeningen in papieren notitieblokken opschrijven. Als er een notebooksysteem voor onderzoek bestond dat veilig handgeschreven notities kan archiveren, zou het een objectieve bron van bewijs zijn om de originaliteit van het onderzoek te ondersteunen, wat van pas komt in de toekomst, wanneer dat onderzoek uitmondt in een octrooiaanvraag of onderzoekverslag.

Om aan deze behoefte tegemoet te komen, heeft Hitachi een “digitale pen” ontwikkeld die automatisch een elektronisch verslag van handgeschreven notities, en een “digitale handtekening” creëert dat verzekert dat de gegevens zonder problemen worden opgeslagen, om de basistechnologie te ontwikkelen voor een veilig digitaal notebooksysteem voor onderzoek gebaseerd op de conventionele praktijk van handgeschreven papieren onderzoeksnotities.”

Het blockchain-octrooi, “Hysteresis signature research” getiteld, werd voor het eerst ingediend in 2003, vijf jaar vóór de introductie van Bitcoin. Het is ontworpen om de originaliteit van ideeën te verifiëren en gegevens te valideren die tijdens de onderzoeksfase zijn verzameld.

Bron: Dailyhodl

Hi! Mijn naam is Wessel en ik werk vanaf november 2017 bij Bitned. In mijn vrije tijd hou ik mij veel bezig met crypto's. Dit begon voor mij allemaal rond december 2016, en sindsdien ben ik er elke dag mee bezig. Samen met mijn collega's zal ik ervoor zorgen dat Bitned.nl een site wordt waar het laatste nieuw over crypto mooi verzorgd geplaatst zal worden. Veel leesplezier!