Amber Baldet, voormalig JPMorgan blockchain-programmaleider (en de huidige CEO van Clovyr), heeft haar twijfels geuit over de wildgroei van blockchain-protocollen: “Elk van deze blockchains spreekt een andere taal”, zei ze in april.

Het voor elkaar krijgen van communicatie tussen blockchains is een dringende kwestie geworden, omdat er steeds meer protocollen bij komen – eos, tezos, neo, cardano, om nog maar te zwijgen van de twee gevestigde giganten, bitcoin en ethereum.

Echter is de oplossing voor het groeiende interoperabiliteitsprobleem misschien gevonden.

Maandag kondigde de in Beijing en Austin gevestigde startup Wanchain de live-release aan van versie 2.0 van zijn protocol, die gedecentraliseerde transacties mogelijk maakt tussen zijn blockchain en ethereum met behulp van een vorm van atomic swap.

Met deze aankondiging is Wanchain een van de eerste protocollen geworden die de haalbaarheid van cross-chain-transacties aantoont. Het project heeft het koppelen van blockchains tot haar kernfocus gemaakt, met het doel om use cases zoals multi-asset ICO’s en betere gedecentraliseerde beurzen mogelijk te maken – dit laatste is het doel van een groeiend aantal startups.

Wanchain haalde 121.500 ether op – ter waarde van ongeveer $37 miljoen op dat moment – tijdens zijn ERC-20 token-verkoop in 2017. In januari voerde het een tokenmigratie uit van ether naar zijn eigen blockchain.

Voorlopig staat de oplossing van Wanchain alleen ether (de eigen valuta van het ethereum-netwerk) toe om te worden verzonden naar en van Wanchain, maar na verloop van tijd zal Wanchain volgens een verklaring “zorgen voor naadloze integratie met bijna elke bestaande blockchain”.

“Dit is een zeer spannende tijd voor Wanchain in onze visie om de wereld van digitale activa en financiën te hervormen,” zei de oprichter en CEO van het bedrijf, Jack Lu in de verklaring.

 

Hoe het werkt

Blockchain-protocollen elkaars talen leren spreken is een enorme technische uitdaging, zegt Lu, omdat “verschillende blockchains verschillende consensusalgoritmen hebben.”

Dat is echter pas de eerste uitdaging. Bitcoin was de eerste gedecentraliseerde oplossing om het probleem van de “dubbele besteding” op te lossen: als gegevens oneindig repliceerbaar zouden zijn, wat weerhoudt iemand er van de bitcoin in zijn account te besteden en het vervolgens opnieuw uit te geven?

Lu vertelde CoinDesk:

“In een enkele chain is het al een hele uitdaging om het probleem van de dubbele besteding op te lossen. En als je het probleem van cross-chain-uitgaven voor twee uitgaven probeert op te lossen, is het nog moeilijker.”

In de oplossing van Wanchain gebruikt een groep gespecialiseerde nodes, “storemen” genoemd, een techniek die secure multiparty computing wordt genoemd, om een ​​bepaalde hoeveelheid ether op de ethereum-blockchain te vergrendelen – om te voorkomen dat het wordt uitgegeven, maar zonder het te vernietigen (door het naar een adres te sturen zonder een bekende privésleutel, bijvoorbeeld).

Die ether komt dan beschikbaar op Wanchain als de “mapping-token”, WETH. Als de gebruiker de crypto terug naar ethereum wil overbrengen, wordt de NATH verbrand en wordt de oorspronkelijke ether weer ontgrendeld met behulp van een drempelschema, waarbij een bepaald aantal storemen-nodes fragmenten van een geheime sleutel moet leveren.

Op die manier kan een enkele node de ether niet dubbel besteden terwijl de overeenkomstige NAT nog steeds bestaat.

Wanchain is echter niet de enige op deze markt. Nuco’s aion-project startte ook zijn werk met ethereum, en lanceerde in juni een ‘testnet’-versie van zijn ether-tokenbrug. Daarnaast zijn er nog een handvol andere projecten en startups die een brug proberen te slaan tussen verschillende blockchains – bijvoorbeeld dogecoin en ethereum.

Er zijn ook signalen dat deze projecten samen willen werken met elkaar. Zo zijn Wanchain en Aion lid geworden van Icon, een ander project gericht op cross-chain communicatie, om in november de Blockchain Interoperability Alliance te vormen, in een poging ​​verwarrende, concurrerende standaarden te voorkomen.

 

Public, private en fiat

Maar de missie van Wanchain stopt niet bij alleen interoperabiliteit.

Het project streeft ernaar om ook een blockchain te zijn voor initial coin offerings (ICO’s).

Met de release van Wanchain 2.0 is het nu mogelijk om een ​​ICO uit te voeren op Wanchain die zowel zijn eigen WAN-tokens als ether accepteert.

Binnenkort wordt de lijst uitgebreid met nog andere ERC-20-tokens. Bitcoin compatibiliteit staat gepland voor het einde van dit jaar. Elk token dat het accepteert in een crowdsale verbetert de use case voor een potentiële koper, die zich niet hoeft bezig te houden met het omruilen van crypto.

Wanchain ondersteunt nu zes ICO-projecten.

Naast fundraising heeft het bedrijf mogelijke andere use cases beschreven, waaronder gedecentraliseerde beurzen, naadloze overdracht van medische dossiers en krediet- en geldleendiensten.

Lu vertelde aan CoinDesk in een recent interview: “We willen niet alleen contact maken met de public chains, maar ook met private chains, en fiat-valuta.”

Omdat Wanchain’s cross-chaincommunicatie een “generieke oplossing” is, zou het in staat zijn om door de centrale bank uitgegeven crypto-activa aan elke andere blockchain te koppelen. Hij is “zelfverzekerd” dat blockchain-gebaseerde fiat-valuta’s in de nabije toekomst zullen verschijnen, en voegde daaraan toe:

“En dan kan de fiat-valuta in de crypto-economie stromen.”

Bron: Coindesk

 

 

Een gedreven crypto trader met een obsessieve passie voor cryptocurrencies. Webdeveloper en redacteur voor Bitned. Ik ben dagelijks bezig met het optimaliseren van het gebruikersgemak van Bitned. Het is mijn taak om er voor te zorgen dat de lezers van Bitned worden voorzien van een gemakkelijk portaal om alles te leren over Bitcoin en andere cryptocurrencies. Hiernaast heb ik al ruim 3 jaar ervaring met crypto's en handel ik hier al in vanaf mijn 18e.