Tech-gigant Tencent denkt dat blockchain de terugbetaling van onkosten voor bedrijfsmedewerkers kan versnellen. Het test daarom nu een functie op zijn WeChat-app om te zien of dat inderdaad lukt.

Volgens een op vrijdag gepubliceerde blogpost heeft Tencent de applicatie getest in een lokaal restaurant in Shenzhen. Daar kon de gebruiker de rekening betalen via zijn bestaande betaalservice WeChat Pay.

Door de betalingsgegevens over zijn blockchain-platform naar de werkgever van de gebruiker, het restaurant en de lokale belastingdienst van Shenzhen te voeren, zegt Tencent dat vertragingen die normaal worden ondervonden via het standaard handmatig claimproces, worden geëlimineerd. Als zodanig hoopt het bedrijf dat zijn systeem uiteindelijk zal worden gebruikt voor het stroomlijnen en versnellen van het onkostenvergoedingsproces. Tegelijkertijd zullen ook het gebruik van vervalste bonnetjes worden geëlimineerd.

Op dit moment hanteert China een ietwat complex systeem waarin ondernemers verschillende betalingsbewijzen moeten afgeven voor particulieren en bedrijven. Wanneer personeel bijvoorbeeld moet worden terugbetaald voor de kosten van eten, moeten ze een ontvangstbewijs aanvragen van het restaurant met daarop het exacte belastingbetalernummer van hun werkgever.

Hierdoor moet het restaurant elke keer handmatig het belastingnummer intypen. Bovendien komen daar nog meer handmatige taken bij kijken. Denk dan aan het verzamelen van bonnen en het indienen van een claim voordat ze een terugbetaling kunnen ontvangen.

De eerste groep ondernemers die het systeem voor de proef hebben geïntegreerd bestaat uit een parkeerplaats in het Bao’An Stadium van Shenzhen, een reparatiecentrum voor auto’s en een restaurant dat eigendom is van Tencent.

Blockchain tegen belastingontduiking

Op een gerelateerd probleem op te lossen neemt Tencent ook deel aan een ander project. In dat project werk Tencent samen met de Shenzhen-regering om belastingontduiking te bestrijden.

In China moeten ondernemers een aantal kwitanties kopen – ook wel fapiao genoemd – van de autoriteiten om vooraf belasting te betalen, nog voor de verkoop van producten. Om de definitieve belasting te bepalen, moet de ondernemer het verschil van de bonnetjes en de vooraf betaalde belasting berekenen. Vervalste bonnetjes zijn echter gebruikelijk in China als een middel om belasting te ontduiken.

Tencent zei dat door het uitgifteproces via een traceerbare blockchain te doen, het de belastingautoriteiten een papierloos belastingstelsel zou bieden waarmee het de circulatie van bonnetjes kan volgen.

Bron: Coindesk

Hi! Mijn naam is Wessel en ik werk vanaf november 2017 bij Bitned. In mijn vrije tijd hou ik mij veel bezig met crypto's. Dit begon voor mij allemaal rond december 2016, en sindsdien ben ik er elke dag mee bezig. Samen met mijn collega's zal ik ervoor zorgen dat Bitned.nl een site wordt waar het laatste nieuw over crypto mooi verzorgd geplaatst zal worden. Veel leesplezier!